5 ideja za preobrazbu eksterijera

Zašto je dekorativni kamen najbolji izbor za vanjski ambijent

Dekorativni kamen puno se puta pokazuje kao odlična investicija za Vaš dom. Američki dizajneri već godinama ukazuju na pozitivne trendove i porast proizvodnje, kupnje i korištenja dekorativnog kamena u privatnom sektoru. Štoviše, uzimajući u obzir iznimnu ekonomičnost, jednostavnost i brzinu adaptacije, dekorativnim kamenom može se drastično povećati cijena nekretnine na tržištu te dodati znatno veću estetsku vrijednost vlastitog doma.

Iako se dekorativnim kamenom čuda mogu napraviti u preuređivanju interijera, ideje za eksterijer nimalo ne zaostaju.

Snažan dojam eksterijera itekako podiže vrijednost nekretnine. Bez obzira uređuje li se vrtna staza, kolni prilaz, vrtni zidovi ili terase, dekorativni kamen uvijek izlazi kao pobjednik u svim izazovima. Iako su neke ideje za uređenje eksterijera već obrađene u prethodnim Rustik objavama, sada donosimo 5 brzih ideja za brz redizajn eksterijera koji ostavlja bez daha.

Ideja 1 – Potporni zidovi

Kod dekorativnog kamena važno se upoznati s izgledom, teksturom  i trajnošću pojedinog modela. Rustik Kamen modeli, bilo fasadni ili podni, posebno su dizajnirani da svojim aplikacijom u potpunosti ožive svaku površinu svojim taktilnim karakteristikama.

To se itekako odnosi i na vanjske potporne zidove, koji često bivaju ostavljeni u drugi plan. Često vlasnici nekretnina ne daju previše pažnje potpornim zidovima, što često rezultira monotonim i nevidljivim betonskim plohama.

No ne zadugo.  Aplikacijom impresivnih kamenih blokova kao što je Rustik Monte ili Terra, potporni zidovi vašeg doma brzo prelaze u impresivnu vizuru kojoj je teško izmaći. Nekadašnje dosadne betonske plohe sada postaju kamena elegancija, stvarajući dojam grubog i prekrasnog kamenog zida u sveukupnom izdanju vašeg eksterijera.

kamena ograde

Jednom apliciran, dekorativan kamen stvorit će osjećaj prirodno zidanog kamenog zida koji se diči svojom snažnom i grubljom teksturom. Ovakav zid svakako podsjeća na davne, stare zidove povijesnih građevina koje prkosno odolijevaju zubu vremena. Neka i vaši vanjski potporni zidovi konačno dobiju karakter kakav zaslužuju.

Ideja 2 – Trijem

Trijemovi su danas posebno popularni, pogotovo kada govorimo o prizemnicama. Trijem je na neki način otvorena, široka granica između intimne domene vašeg doma i prostranog, otvorenog dvorišta.

Sređeni i elegantni trijem zasigurno će impresionirati sve goste, a vašoj nekretnini zajamčiti dodatnu vrijednost. No, sve ovisi o načinu uređenja i prezentacije. Ako ste sretnik koji posjeduje otvoreni trijem, dekorativni kamen odličan je element kojim možete poprilično lako i jeftino transformirati ovaj dio vašeg eksterijera.

kamen

Određena područja trijema aplicirana dekorativnim kamenom sada postaju nove zone za druženja i obiteljsku zabavu. Kombinacijom drveta i dekorativnog kamena, vaš trijem postaje aktivan tijekom cijele godine jer su Rustik Venetto i Mediterano dekorativni kameni otporni na sve atmosferske i sezonske uvjete. Iskoristite dio Vašeg trijema i stvorite ljetnu terasu ili kuhinju, vanjski dnevni boravak ili malu, intimnu zonu namijenjenu samo za Vašu relaksaciju.

Uz odabir pokojeg komada vrtnog namještaja, dekoracija trijema rezultirat će stvaranjem novog, vanjskog prostora koji ima potencijal da postane Vaše novo omiljeno mjesto.

Ideja 3 – Stupovi i grede

Govoreći o funkcionalnosti objekta, stupovi spadaju u primarnu kategoriju. Ali tu se nalazi i zamka. Budući da su u službi očuvanja statike objekta, stupovi su često (kao i vanjski potporni zidovi) zanemareni kao dio prostora koji se može lako i efikasno dekorirati u nešto posve novo i svježe.

Govoreći kroz iskustvo, većina ljudi zanemaruje potencijal stupova. Štoviše, zanemarivanjem njihovog izgleda i pozicije, mnogi stupovi dodatno narušavaju ili čak u potpunosti kompliciraju prostor u kojem se nalaze, pogotovo ako se nalaze vani, u eksterijeru Vašeg doma. Naravno, imamo i za to rješenje.

kameni stupovi

Rustik dekorativni kamen, počevši od fasadnih modela pa do opeka, potpuno su pristupačni kada je u pitanju uređenje stupova i greda. Lukavim apliciranjem dekorativnog kamena Castell ili Garda udahnite Vašim vanjskim stupovima novu i profinjenu misiju impresioniranja i divljenja.

U svega nekoliko kvadratnih metara apliciranog dekorativnog kamena, vanjski stupovi počinju živjeti svojim novim, bogatim i smislenim životom. Također, u našem asortimanu imamo i izbor dekorativnih dodataka, kao što su pokrovne kape, koje kompletiraju dekoraciju stupova na najvišoj razini.

Ideja 4 – Snaga prvog dojma

Poznata je stara izreka da se knjige ne sude po koricama. Iako svima poznata izreka, ipak većina nas podliježe prosudbi vanjskom izgledu, jer ipak – svi mi imamo vlastite kriterije za estetiku i ljepotu. Ista je stvar i kod kuća.

Eksterijer kuće iznimno utječe na cjelokupan dojam o nekoj konkretnoj nekretnini. Neuredna ili monotona vanjska vizura može odbiti potencijalne kupce ili najmodavce, dok s druge strane, uredan i dotjeran eksterijer može znatno podignuti vrijednost nekretnine.

Ideja je mnogo – od sitnih dekorativnih motiva kao što su ukrasne biljke ili uređeni prilaz, svježe oličene fasade i urednog vrta, pa sve do novih, impresivnih ulaznih vrata i nove ograde. No, pravi efektivni i dugotrajni efekt postiže se dekorativnim kamenom.

Aplikacija Rustik dekorativnog fasadnog kamena značajno čini razliku kada se nekretnina uspoređuje po principu prije/kasnije. Iskustvom poučeni, najisplativije i najbrže rješenje u pogledu dekoracije vanjskih fasada leži u panelnim modelima dekorativnog kamena. Riječ je o kompaktnim pločama koje se brzo lijepe bez fugiranja, ostavljajući jak i izražajan dojam.

Zato preporučujemo Rustik Quick Large i Quick Ledge dekorativne fasadne panele koji će Vas na prvu osvojiti svojom istančanim reljefnim bogatstvom.

dekorativni kamen

Rustik Quick modeli iznimno su popularni kada je u pitanju temeljita preobrazba većih zidnih ploha, pogotovo vanjskih fasadnih zidova. Modernistički dizajnirani, ovaj fasadni dekorativni kamen stvara veliki skok u kvaliteti i estetici fasadnih zidova. Zato i ne čudi što mnogi naši klijenti odabiru baš ove modele kamena za svoje eksterijerne projekte.

Ideja 5 – Ujedinjenje s vanjskim faktorima

Ako kojim slučajem posjedujete nekretninu s vrtnim detaljima, kao što su biljke, grmovi, kamenje, kamene staze ili pak pokoji potok, dekorativni kamen može biti upravo onaj faktor koji će ujediniti sve vanjske elemente u kohezivnu cjelinu. Naravno, bitno je imati dobro i oštro oko za detalje kako bi se iskoristili svi prirodni motivi za isticanje građevine.

Kombiniranje vanjskih motiva i strateški apliciran dekorativni kamen stvorit će jaku i karakternu sliku vašeg doma, te u potpunosti iskoristiti sve vanjske i prirodne dodatke koji se nalaze u Vašoj neposrednoj blizini. Izbalansirajte sve elemente i uživajte u harmoniji Vašeg doma i okućnice. Ponekad je samo mali detalj dovoljan da u prvi plan iskoči cjelokupna slika.

Dekorativni kamen koji odiše životom

Eksterijer nije samo dodatak nekretnine, već njeno živuće tkivo. On može ostati u sjeni, zapušten i monoton, pasivno puštajući da kroz ruke isklizne izniman potencijal Vašeg doma. Mnogi agenti za nekretnine jednoglasno će se složiti da za impresivan dojam nekretnine igraju oba faktora – interijer i eksterijer, te navode kako baš ovaj potonji izaziva prve, i možda najjače dojmove.

Pametnim ulaganjem u dekoraciju eksterijera moguće je višestruko dobiti na cijeni građevine. Naravno, moramo paziti u što ulažemo. Dekorativni kamen pokazuje se kao jako sigurna investicija, koja dugoročno ostaje u igri, podižući i cijenu i estetsku vrijednost objekta.

Rustik fasadni dekorativni kamen odlično se snalazi u svim mogućim scenarijima i izazovima, pa tako i pri dekoriranju vanjskih potpornih i fasadnih zidova, stupova, trijemova te cijelog niza popratnih elemenata Vaše nekretnine. Ako planirate buduće projekte na Vašem eksterijeru, odaberite kvalitetu i garanciju za Vašu budućnost, odaberite Rustik Kamen.