Cvjetanje vapnenca – uzorci, simptomi i rješenja

Neugledan rezultat prirodnih utjecaja

U profesijama blisko vezanim za proizvodnju i montažu dekorativnog kamena, zna se javiti specifična pojava na kamenim pločama koja, na prvu, izgleda alarmantno.

Riječ je o cvjetanju vapnenca ili eflorenciji.

Kroz dugi niz godina direktnog rada s dekorativnim kamenom i kamenim elementima, susretali smo se s ovom pojavom koja narušava izgled površine kamena. Bijele i zelenkaste mrlje, grudasta boja kamena ili prhki prah na površini samo su neki vidljivi znaci cvjetanja vapnenca.

Srećom, ova pojava je prirodna i nema potrebe za velikim uzbunama. U ovom tekstu Vam donosimo pregled ove pojave, simptome kao i učinkovita rješenja.

Kako nastaje cvjetanje vapnenca na kamenu?

Cvjetanje vapnenca nije nova pojava. To je prirodna reakcija koja se očituje na površini kamenih ploha. Možda ste se i susreli s njom. Značajne bijele mrlje koje se ukazuju na površini kamena, bilo prirodnog ili dekorativnog, direktni su simptomi ove reakcije.

U čemu je točno riječ? Cvjetanje vapnenca ili eflorencija je reakcija isparavanja topivih soli (vapnenca) na površini kamena. U unutrašnjim strukturama kamenog materijala nalaze se razne mineralne strukture, među kojima i soli, a neke od njih su topive kao što je vapnenac. Drugi bitan faktor u priči je vlaga. Bilo u obliku kiše ili kondenzacije, vlaga prodire u tijelo kamena i djelomično razgrađuje vapnenac. Ovisno o konstituciji dekorativnog kamena, moguć je proces migracije vlage iz unutrašnjosti kamena na površinu.

prikaz salitre

Pri tome vlaga nanosi soli na površinu, gdje se talože. Posredstvom ugljičnog dioksida iz zraka, soli se suše, isparavaju te kao rezultat iza sebe ostavljaju vidljive bijele, žute ili zelenkaste mrlje, a neki to nazivaju i prahom na površini kamena. Isušivanje vapnenca te širenje površinskih mrlja simbolično se naziva još i cvjetanjem.

Soli mogu biti sastavni dio strukture dekorativnog kamena ili pak mogu biti donešene (importirane) iz okoliša, drugog kamena ili ostalih građevinskih materijala kao što su beton ili opeka.

Budući da se soli (vapnenac) prenose kamenom na površinu putem vlage, cvjetanje vapnenca je značajno intezivnije na graničnim mjestima suhih i vlažnih područja kamena.

Otkrivanje simptoma na dekorativnom kamenu

Pojava cvjetanja vapnenca kod kamena nije značajno štetna. Mrlje i sjene koje se pojavljuju na samoj površini kamena narušavaju vizualnu kvalitetu materijala, ali se mogu tretirati. Postoje razni načini detekcije ili otkrivanja ove pojave, a najjednostavniji je onaj s običnom vodom.

Naime, na površinu kamene površine nanese se malo vode i ostavi da se osuši. Čekajući da se voda osuši, obraćamo pozornost na boju kamena. Ako je boja nakon sušenja vode grudasta ili pjegava, znači da je velika mogućnost cvjetanja vapnenca. Ovom brzom detekcijom možemo se uputiti u tretiranje dekorativnog kamena.

S druge pak strane, postoji pojava sličnog mehanizma koja ima puno razarajući učinak. To je subeforencija ili subiscjetavanje.

Subiscjetavanje je proces taloženja soli u šupljinama kamenog materijala. Dospjevši u unutrašnje pukotine i šupljine, soli stvaraju pritisak ili tlak koji može rezultirati značajnim oštećenjima kamena, ne samo površinskim.

Ovaj razarajući proces događa se kod nekvalitetnih kamenih elemenata ili oštećenih kamenih blokova usred djelovanja jakih atmosferskih prilika. Rustik Kamen proizvodi rađeni su od kvalitetnih i kompaktnih materijala, pa je stoga izuzetno niska mogućnost pojave subefornecije. Uz to, svi Rustik proizvodi provjereno su otporni na vremenske utjecaje što dodatno snižava mogućnost ove pojave.

Rješenja nadohvat ruke

Cvjetanje vapnenca rezultat je prirodnih mehanizama kamena i atmosfere. Ono se u tehničkom i proizvodnom postupku ne može izbjeći, a njegov intenzitet ovisi o vremenskim utjecajima kao što su kiša, snijeg, mraz i vjetar. Vapnenac koji je „procvao“ na površini kamene ploče sve lakše i brže ispiru atmosferske prilike sve dok s vremenom potpuno ne jenjava.

prikaz salitre

Ako niste toliko strpljivi i potreban vam je brz tretman, postoje načini tretiranja posljedica cvjetanja vapnenca.

U praksi najčešće koristimo blagu solnu kiselinu, koncentracije između 16 i 20%. Također, na tržištu postoje i posebno specijalizirana sredstva za ovu pojavu. Ukoliko se odlučite za solnu kiselinu, treba biti oprezan pri nanošenju iste. Preporuča se maksimalno do tri tretmana solnom kiselinom kako se površina kamena ne bi oštetila.

Svakako počnite na manjim površinama da steknete uvid u djelotvornost kiseline i kamene površine. Osigurajte “zdrava” područja i postepeno nanosite kiselinu razrijeđenu s vodom u omjeru 1:1. Naravno, pazite da ulijevate kiselinu u vodu, a ne obratno zbog popratne reakcije.

Ukoliko ste se odlučili za specijalizirana sredstva, svakako treba slijediti upute i obraćati pažnju na tretiranu površinu kamena.

Tu smo za Vas

Sastav prirodnog i dekorativnog kamena temelji se na mineralima i solima. Dodajte na to  atmosferske prilike i vlagu. Rezultat je mehanički aktivan sistem koji je u stalnom kontaktu s okolinom. Budući kako ne možemo spriječiti niti utjecati na atmosferske prilike, cvjetanje vapnenca  je pojava s kojom se moramo nositi prirodno.

Rezultat cvjetanja vapnenca na dekorativnom kamenu su jasno vidljive mrlje ili pjege. Vremenske prilike kao što su kiša ili vjetar, postepeno razgrađuju nastale vapnenačke mrlje te prirodno tretiraju i čiste površinu kamena.

Bitno je naglasiti i kvalitetu kamena, pogotovo kada je u pitanju dekorativni kamen. Kvalitetni materijali imaju bolju otpornost i bolje se nose s svim izazovima. Ponekad se cvjetanje vapnenca ne može spriječiti, ali se zato kvalitetni kameni elementi lakše i brže tretiraju, dok boje ostaju postojane.

Cvjetanjem vapnenca nije narušena kvaliteta Rustik kamen proizvoda. No, ukoliko je tretman potreban – slobodno nam se obratite za savjet, ako nemate strpljenja da priroda napravi svoje. Tu smo za Vas.