Skandinavski stil uređenja interijera

Dašak sjeverne elegancije u Vašem domu

Zadnjih desetljeće i pol svjedočimo velikom usponu skandinavske kreativne linije. Počevši od književnosti i kinematografije pa sve do čiste umjetnosti, arhitekture i dizajna, sjeverni dašak kreativnosti i pragmatičnosti uspješno se probija južnije svojih granica. Tako je i kod nas skandinavski stil uređenja (ali i promišljanja) uzeo maha što se očituje u sve rastućem trendu uređivanja prostora baš u ovom stilu.

Kao i svaki stil uređenja, tako i skandinavski ima svoja sitna, suptilna pravila koja ga čine specifičnim. Sitni detalji, boje i nijanse, igra s linijama i praznim prostorom, kontrasti i ostalo čine ovaj stil osebujnim, ali i minimalističkim. Naravno, ogroman naglasak također je stavljen i na materijale koje koristimo u prostoru.

Kamen je u ovoj priči opet neizostavni, krucijalni lik. Na pitanja kako i zašto donosimo odgovore na sljedećih par redaka.

Življenje u prirodnom skladu

Ako samo za čas bacite oko na skandinavsko uređen prostor, odmah možete uočiti kako se radi o minimalističkom, ali znatno funkcionalnom i pragmatičnom prostoru. Ništa nije stavljeno slučajno, a boje su pomno planirane s kirurškom preciznošću.

Namještaj je pomno biran i stavljen na točno specifična mjesta. Sobe su pune prostora, ne zadržavajući previše pažnju na nepotrebnim detaljima, dok prirodno, danje svijetlo u potpunosti ispunjava svaku poru prostora. Prozračnost i protočnost možda su dvije najsuptilnije karakteristike ovoga stila.

podna obloga laveno

Kada bismo morali grubo sumirati skandinavski stil u par riječi, ovako bi to zvučalo: organsko, izdržljivo, jednostavno, prirodno, neutralno i ekološki osviješteno.

Dizajn interijera inspiriran skandinavskim stilom svaku sobu čini prostranom i svijetlom. Nordijski domovi promiču korištenje prirodnih materijala kao što su drvo ili kamen, posebice kada govorimo o dekoriranju unutarnjih ili vanjskih zidova.

Dekorativni kamen završni je čin koji skandinavskoj predstavi daje esencijalnu dramu i smisao. Korištenjem dekorativnog kamena, u prirodno neutralnim tonovima, ne samo da će komplementirati ovaj stil, već će vašem domu istaknuti njegovu posebnost i eleganciju.

Pametno korištenje dekorativnog kamena

Kada već odabirete dekorativni kamen za Vaš skandinavski stil, obratite na postojeću harmoniju prostora. Odabir kamena za zid  uvelike naglašava i nadopunjuje generalni osjećaj prostora. Kako je bitan naglasak na prirodnim, neutralnim bojama, Rustik Kamen raspolaže baš modelima koji se savršeno slažu s nordijskim stilom. Nježni tonovi bijele i sive boje odlično će se ponašati s prostorom koji je prostran i bogato osvijetljen, jer će upravo ove boje kamena dodatno reflektirati danu svjetlost.

dobar izbor za plohe u blagovaonici

Modeli su pak Vama na izbor, jer nordijski stil nema striktnih normi vezano za forme i oblike dekorativnog kamena. Ovisno o karakteru i veličini sobe, određeni će dekorativni kamen ispričati svoju priču. Masivniji i robustniji kamen pridonosi više rustikalnijem stilu, pogotovo ako se fugiranjem naglašavaju pojedini kameni elementi.

Osjećaj prirodne starine i minulog vremena, ali i neizostavnog sjevernjačkog minimalizma, stvara se korištenjem većih dekorativnih oblika koji su po prirodi mirnije dinamike. Po tom pitanju preporučujemo korištenje Terra, Monte ili pak Mediterano modela.

S druge pak strane, moderniji skandinavski prostori vape za intezivnijom dinamikom materijala, pa stoga koristimo modernije modele koji ispunjavaju tu funkciju. Tu svakako preporučujemo Rustik Garda i Quick Ledge modele, modele koji jasno naglašavaju urbanost i modernost.

Dakako, za poseban osjećaj komfora raspolažemo i našim izborom dekorativnih opeka koje, u danim skandinavskim tonovima, itekako transformiraju plohe u željenom sjevernom štihu.

Za što uvjerljiviji efekt izvornog sjevera, poigrajte se s ostalim materijalima kao što je drvo. Dekorativni kamen i drvo čarobno se slažu, stvarajući dodatni efekt svojom sinergijom.

zidna opeka antica

Uz navedeno, klasična nordijska soba utkana je u igru različitih, ali smirenih materijala. Drvo i kamen smo već spomenuli, ali svakako treba isto napraviti i s raznim tkaninama koje se suptilno integriraju u prostor i namještaj. Vuna, juta i lan najpopularnije su tkanine koje u svojim prirodnim tonovima stvaraju privlačnu toplinu i udobnost. Igra s materijalima je dobrodošla, ali opet – u granicama pomnog planiranja i osjećaja.

U carstvu skladnih boja

Skandinavski dizajn interijera poznat je po svojim minimalističkim paletama boja, udobnim akcentima i upečatljivom modernom namještaju. Dizajneri se često poigravaju s prirodnim svjetlo, koje je u sjevernim zemljama, pravi luksuz. Ukoliko mogućnosti dopuštaju, velike staklene plohe pokazuju veliku zahvalnost jer ništa ne osvjetljava prostor tako prirodno kao danje svijetlo.

Kada nastupi noć, koristimo umjetne izvore svjetla kako bi se naglasili određeni prostorni segmenti. Korištenjem pozicioniranih lampi na dekorativnom kamenu možemo samo dodatno naglasiti bogatstvo tekstura koje neodoljivo podsjećaju na prirodu.

dekorativni kamen

Za dodatni bonus iskoristite neočekivani moment jakih boja na koncentriranom mjestu, bilo da je to zid ili jarki dekorativni detalj. Razbijanje uobičajenog mali je trik kojim minimalno ali snažno naglašavamo određeni kutak prostora koji nam je bitan.

Visoki kontrasti također si obilježje skandinavskog dizajna interijera. U potpuno bijeloj blagovaonici s namjerom se koristi crni, moderni i pragmatičan namještaj radi stvaranja dramatičnog naglaska kontrasta u prostoru.

Pomno odabran namještaj

Kako bi se postigao fleksibilan i funkcionalan prostor, pridržavanje jednostavnih linija i prirodnih materijala u odabiru namještaja učinilo je skandinavsku estetiku mjerilom umijeća. ‘Skandinavski dizajnerski identitet snažno se temelji na njihovom ponosnom i prestižnom naslijeđu dizajna namještaja, što svjedočimo kada samo bacimo kratki pogled na Ikea katalog.

Skandinavci većinu svog vremena provode unutra svojih domova. Glavni razlog tomu jest kratki period danjeg svjetla te duge, hladne noći. Zatvoreni u svom domu, ljudi su počeli prostor oblikovati tako da im perfektno odgovara kako po pitanju komfora i udobnosti, tako i po pitanju funkcionalnosti i efikasnosti.

Namještaj bez isključive funkcije nema svoje mjesto u nordijskom domu. Sve što je utilitarno nepotrebno, zaboravljeno i neaktivno nema više svoju funkciju, ma kako sentimentalni bili vezani. Skandinavski namještaj je iznimno elegantan i jednostavan, prirodnih linija koje se čine tako očite a opet tako strateški smišljene.

podna obloga laveno

Ako već postoje dekorativni detalji na namještaju, oni zasigurno imaju svoju pragmatičnu svrhu. Nepotrebnih viškova nema. Sve se koristi i sve je multifunkcionalno. Na prvu namještaj je neupadljiv, kao da da isklesan iz zadanog prostora, oblikovan bez puno razmišljanja i muke. Ali opet, bez upravo tog komada namještaja soba gubi svoj integritet i smisao.

Također, sve se uklapa u jednu cjelovitu sliku. Dekorativni kamen na zidu spavaće sobe savršeno se slaže s visećim lusterom i komodom u kutu sobe. Boje su usklađene a linije prate jedna drugu. Ugođaj sobe je udoban i pozivajući, ali ne toliko jak da satima budete uronjeni u krevet. Određena doza odlučnosti i snage preljeva se s tihim, sjevernim hedonizmom.

Kako ostvariti skandinavski stil?

Skandinavski dizajneri reći će Vam jednostavno: „Okružite se stvarima koje volite, težite jednostavnosti te maknite sve što vas ne čini sretnima!”

Uložite svoj novac na kvalitetne stvari koje ćete dugo čuvati i, ako pratite trendove, kupujte one artikle koji imaju velik vizualni učinak, ali koji ne koštaju puno. Razmišljajte pragmatično i funkcionalno. Što uistinu koristim? Što mi treba danas, sutra? Da li je ovaj naslijeđeni trokrilni ormar od moje tete uistinu potreban u ovoj sobi?

Naravno, ne morate potpuno uroniti u skandinavski stil. Minimalni estetski trikovi čine ga savitljivim i fleksibilnim za svačije potrebe. Ali u svakom slučaju težite udobnosti i osjećaju komfora, a najbolji način za to je korištenje materijala koji odišu prirodom.

Kako bi u hrvatskom domu dobili skandinavski osjećaj – drvo, tkanine i Rustik dekorativni kamen Vaši su najbolji pomoćnici. Pripremimo se zajedno za zimu i učinimo Vaš dom sjedištem mira i obiteljskog ugođaja.