Kameno novu ruho za sve fasade

Kratki vodič dekorativnog kamena za eksterijere

Dekorativni kamen uvjerljivo je najupečatljivija komponenta dizajnerski uređenog prostora. Svojim oblikom, bogatom teksturom i bojom, dekorativni kamen zadaje pravi ugođaj za svačije oči. Također, u tren oka je u stanju promijeniti narav prostora i u potpunosti promijeniti atmosferu ambijenta.

Jednom postavljen, dekorativni kamen piše novu priču suptilno relaksirajući ili motivirajući svoje sustanare. Uz to, uređenje interijera dekorativnim kamenom relativno je brz i jednostavan pothvat gdje dizajnerski stil te arhitektonske postavke prostora određuju planove dekoracije.

No, kako stvari stoje s većim površinama koje su direktno izložene vanjskim uvjetima? Na koji se način pripremiti te koji dekorativni kamen odabrati kada želimo dekorirati pročelja naših kuća ili ureda?

Iako je princip isti, uvjeti i tehnika znatno se razlikuju. Na pitanja što, kako, kada i zašto donosimo odgovore u nastavku.

Što čini dekorativni kamen tako dobrim materijalom za oblaganje fasade?

Dekorativni kamen rezultat je planske i strateške proizvodnje. Kako bi se postigao zadovoljavajući i kvalitetan proizvod koristimo kvalitetne komponente i agregate, kao i boje i neophodne silikonske kalupe. Tako, dobiveni dekorativni kamen spreman ja za sve izazove, pogotovo one atmosferske i vremenske.

Za dekoraciju interijera možda i ne obraćamo pažnju na sve potencijalne atmosferilije, jer u načelu, nema potrebe za tim u zatvorenom prostoru. No kada dekorativnim kamenom oblažemo fasadu, vrijede drugačija pravila.

Iako dekorativni kamen čini čudesne transformacije u interijeru, njegov pravi karakter pokazuje se u eksterijeru, naročito kada njime oblažemo velike površine. Svojom teksturom i bojom, dekorativni kamen sadrži snagu da kompletni objekt izdigne u novo ruho, u potpunosti stvarajući novo ozračje ne samo dotične građevine, već i cijelog susjedstva.

Možemo reći da dekorativni kamen ima mnogo upečatljiviju funkciju kada se postavlja na vanjskim zidovima građevina, jer ne samo da podiže estetsku vizuru, već podiže i cjenovnu vrijednost nekretnine. Razlike koje se vide prije i nakon oblaganja dekorativnim kamenom jednostavno su neusporedive. Kod odabira dekorativnog kamena možete slijediti ili dizajnerski stil vašeg objekta ili vašu intuiciju, naravno. Kako bi osigurali pregršt kombinacija za svačiji ukus, Rustik Kamen nudi nekoliko tipova dekorativnog kamena.

Robusniji i pojedinačni modeli dekorativnog kamena kao što su Mediterano, Venetto, Castel ili Terra dolaze u različitim oblicima koji se mozaično slažu u cjelokupnu sliku. Također, određenim načinom fugiranja i specifičnim ljepilom stvaramo blaži ili grublji izričaj kamena, ovisno o željama kupca.

Panelni modeli dekorativnog kamena specifični su artikli koji sadrže dekorativne komponente zbijene na okupu, ali dovoljno razdvojene brazdama i kanalima kako bi se zadovoljila prirodna i stilska dinamika. Panelni modeli Quick Large i Quick Ledge posebno su popularni kod oblaganja većih eksternih površina jer se ne fugiraju, te se relativno brzo i jednostavno oblažu u pravilnim linijama, te jedan ispod drugog.

Za posebne sladokusce imamo i Rustik dekorativne opeke koje dolaze u četiri varijante, a svaka čini svoju posebnu magiju. Jednom montirane na plohu, dekorativne opeke stvaraju svima poznatu „čar” starine i nostalgije.

Oblaganje velikih vanjskih površina puno je zahtjevniji projekt od oblaganja interijera, ali su zato rezultati neusporedivi. Dekorativnim fasadnim kamenom uistinu možete ostvariti sve vaše stilističke vizije i pretvoriti vašu građevinu u impozantno ukrašeno i dotjerano remek djelo.

Kako obložiti dekorativan kamen na fasadu?

Oblaganje vanjskih površina zahtjeva drugačiju metodiku rada. Budući da se radi o znatno većoj kvadraturi, potrebno je isplanirati i postaviti cjelokupni projekt. Mjerenje esencijalnog i potrošnog materijala, alati, planiranje i postavljanje skele, vrijeme rada te finalni radovi i čišćenje radnog vidokruga – nužni su koraci u postavljanje dekorativnog kamena na fasadu.

Naravno, i odabir dekorativnog kamena znatno utječe na planiranje i sam proces oblaganja, jer neki modeli su robusniji a neki manji, neki se fugiraju dok drugi ne. Tehnike oblaganja dosta ovise o vrsti i modelu dekorativnog kamena.

Svakako treba reći i da svaki model dekorativnog kamena ima svoju namjenu i svoj karakter, pa se ovisno o željenom stilu treba odabrati pravilan kamen kako ne bi došlo do neželjenog fijaska – narušavanja izgleda građevine (da, i to se događa kada se pristupa bez profesionalne pripreme i zadovoljavajuće tehnike).

Ako niste pretjerano sigurni u vlastite zidarske i majstorske mogućnosti, a htjeli biste ukrasiti svoj dom ili ured savršenim dekorativnim kamenom, nikako se ne libite pozvati u pomoć iskusne profesionalce u tom poslu. Na kraju krajeva – tu smo za Vas!

Naš iskusni tim montažera detaljno će procijeniti situaciju vaše fasada, temeljito pripremiti podlogu, profesionalno osigurati radno mjesto, te stručno i efikasno obložiti sav dekorativni kamen po nalozima i naputcima struke, uz čvrsto držanje stilskih i dizajnerskih smjernica.

Kao proizvođači dekorativnog kamena dobro smo svjesni svih fizikalnih mogućnosti našeg proizvoda, kao i tehnike za njegovo uspješno postavljanje. Možemo reći da smo kroz sve ove godine prokužili i savladali mnoge izazove, pogotovo vezane za vanjsko postavljanje.

Kada je najbolje vrijeme za postavljanje dekorativnog kamena na fasadu?

U pravilu, nema bitne razlike kada govorimo u najpovoljnijem vremenu za oblaganje vašeg objekta dekorativnim kamenom. Iako krajnje jesenski i zimski uvjeti znaju zadati određene izazove, zagarantirani radovi uglavnom su finalizirani u danom roku.

Budući da je montiranje dekorativnog kamena na veće vanjske plohe kompliciraniji postupak, moramo osigurati mjesto rada kao i sav potreban materijal i alat. Ponekad, ako se radi o velikim površinama, postavljamo skele te u najbržem roku dovršavamo posao i završavamo građevinski projekt.

Rustik dekorativni kamen rađen je s namjerom da dugoročno traje, u svim poznatim atmosferskim i fizičkim uvjetima. Otporan na visoke i niske temperature, vlagu, vjetar i smrzavanje, dekorativni kamen s vremenom poprima svoju prirodnu patinu i suptilno se stapa s okolinom, stvarajući vizuru prirodnog kamena.

Zašto uopće odabrati dekorativan kamen za fasadu?

Dekorativni kamen iznimno je zahvalan materijal kojim se u tren oka može postići potpuna prostorna transformacija. Lagan je i jednostavan za transport. Ekološki je proizveden, ne narušavajući okoliš, te je strateški smišljen tako da finalna vizura savršeno pristaje svakom objektu. Princip postavljanja dekorativnog kamena je relativno brz ako posjedujete zadovoljavajuću tehniku i alate.

Dugoročno je isplativ, iznimno otporan i zahtjeva jako malo održavanja. Uz sve navedeno, dekorativni kamen dolazi i sa svojstvenom garancijom, ostavljajući Vas da uživate u novoj vizuri Vašeg doma bez ikakve brige.

Dok u interijeru stvara topao i poseban, rustikalan ambijent, u eksterijeru pak pokazuje svoj potpuni potencijal. Dekorativni kamen kralj je vanjskih prostora i velikih površina. Jednom postavljen na fasadu, stvara značajnu estetsku i cjenovnu vrijednost objekta, inspirirajući sve prisutne.

Transformacija fasade Vašeg stana, kuće ili poslovnog prostora nikada nije bila jednostavnija. Uz dekorativni kamen sada imate mogućnost stvaranja ambijenta kakvog želite, bez pretjerane komplikacije i logistike.

Rustik dekorativni kamen najbolji je izbor za novo ruho Vaše fasade. Poklonite Vašem domu ili uredu novi sjaj i novi izgled, onaj koji će Vas dugoročno ispunjavati i ostavljati u čudu!