Umjetni dekorativni kamen – i dalje vodeći

Kako se tradicija nosi s inovacijom?

Debata oko prednosti umjetno proizvedenog dekorativnog kamena vodi se već godinama, kako u tehničkim tako i u dizajnerskim krugovima. Prirodni, kao i umjetni kamen, već se godinama služe kao potencijalni materijali prilikom dekoracije površina raznih prostora.

Prirodni kamen spada u najstarije materijale za gradnju, a njegova je pouzdanost, masivnost i snaga kao materijala danas neupitna kvaliteta svim pogledima. No, upravo te njegove prednosti ponekad isplivaju kao značajne mane, bar u pogledu dekoracije prostora.

No što je s tanko rezanim, klesanim i fino obrađenim prirodnim kamenom? Možemo li uopće uspoređivati umjetni kamen s fino obrađenim, prirodnim?

Unazad nekoliko godina pomno se kompariraju i paralelno testiraju umjetni i klesani, fino obrađeni prirodni kamen. Zanimljivost leži u tome kako sve veći broj stručnjaka za gradnju, građevinara, arhitekata, dizajnera prostora te urbanista i dalje daju prevagu umjetnom kamenu.

Zašto je to tako, donosimo u nastavku.

Neusporediva raznolikost oblika, boja i tekstura

Prirodni kamen odlikuje se svojom netaknutom izvornošću, u svom raskošu tekstura i boja. Obrađeni prirodni kamen gubi na svojoj masivnosti, što ga čini fleksibilnijim za baratanjem i oblaganjem. Ali i dalje postoje nedostaci po ovom pitanju.

Dekorativni umjetni kamen, pa s druge strane, proizvodi se u kalupima koji se mogu dizajnirati u bezbroj oblika i modela. Budući kako se i ručno bojaju, odabir boja nije nikakav problem. Ovisno o potrebama, umjetni kamen dolazi u raznim modelima, oblicima, teksturama i bojama koje se mogu i prilagoditi potrebama kupca.

Uz to, zadnje desetljeće dovelo je do velikog zaokreta u proizvodnji kamena, gdje se ne proizvodi samo kamen s prirodnim osjećajem, već se ravnopravno proizvode kameni modeli potpuno suvremenog ili futurističkog izgleda, modernih boja i intrigantnih tekstura. Proizvođači kamena danas su u mogućnosti spajati stilove, oblike i izražaj kamena po želji, u potpunosti ga prilagođavajući bilo kojem trendu ili klijentu.

To se pogotovo odnosi na klasične modele opeke, koje se danas mogu proizvesti u potpuno modernim nijansama bijelih, crnih, sivih tonova, s više ili manje izraženijim teksturama.

Uz to, današnje tržište umjetnog kamena sve više vrvi visokokvalitetnim proizvodima van uobičajenih okvira, pa se mogu pronaći razni dekorativni kamen biofilnog dizajna koji su lako primjenjivi kako u javnoj tako i u privatnoj sferi.

Prirodni kamen, bez obzira koliko pažljivo i dobro bio obrađen, i dalje dolazi u svom prirodnom obliku, bez mogućnosti manipulacije bojama i teksturama. Iako se to ne čini kao veliki problem, veliki izazovi nastaju kada je potrebno pronaći točno određenu nijansu boje i teksture prirodnog kamena, van konvencionalnih okvira.

To je pogotovo vidljivo danas, kada vladaju moderne i urbane struje dizajna, gdje se kamen, bez obzira bio prirodan ili ne, mora uklopiti u sveukupni plan.

Pametno pakiranje za efikasniju realizaciju

Svi znamo da je priprema pola posla. To se odnosi i na način pakranja.

Iako se pitanje pakiranja čini trivijalno, začudili biste se koliko način pakiranja znači za bolju efikasnost i brzinu implementacije kamena na objektu.

U profesijama kao što je građevina ili arhitektura, vrijeme je imperativ, a rokovi i budžet su glavni voditelji projekata. Kako bi se projekt dovršio u danim vremenskim okvirima, pakiranje materijala je iznimno bitna stavka.

Čak i najsuptilnije razlike u načinu pakiranja dekorativnog kamena mogu uvelike utjecati na učinkovitost projektnog tima, a tu leži velika prednost umjetno proizvedenog kamena.

Budući kako se radi o umjetnom kamenu, način njegova pakiranja je često ključ brzog obavljanja posla. Umjetni kamen planski se proizvodi u točno zadanim dimenzijama i bojama, te se kao takav i pažljivo pakira u točno određenom slijedu kako bi rukovanje njime bilo što efikasnije, bez gubitka vremena.

Određeni modeli slažu se u unaprijed zadanim obrascima, te po točno zadanim nijansama boja. Prilikom aplikacije, tako složenim kamenom brzo se organizira i manipulira jer se već unaprijed zna točna količina i točna nijansa određene boje. Profesionalci koji apliciraju kamen, ne gube vrijeme tražeći potreban oblik ili kamen određene nijanse, već u neprekinutom hodu apliciraju kamen prema utvrđenom planu.

Mnogi umjetni kameni dolaze u obliku paneliziranih sustava, koji su precizno dizajnirani da savršeno odgovaraju prilikom pakiranja i oblaganja na površini. Također, kako se radi o umjetnom kamenu, neusporedivo se malo vremena gubi na dodatno rezanje jer su svi parametri proizvoda već unaprijed zadani prema potrebama klijenta.

Nesumnjivo da ovakav način proizvodnje, ali i pakiranja umjetnog kamena potpuno minimalizira troškove, nepotrebne viškove te vrijeme potrebno za čišćenje i završne radove za razliku od prirodnog kamena gdje su uvijek potrebni dodatni napori i radovi za njegovo što bolje apliciranje.

Također, brzina i efikasnost adaptacije prirodnog kamena znatno je manja, jer se takav kamen ne može unaprijed precizno pakirati zbog svoje robusnosti i masivnosti. Uz to, prirodni kamen puno je teže postaviti na podlogu jer zahtjeva cijeli niz priprema, popratnih i pomoćnih radnji kako bi se kamen djelotvorno “učvrstio” na podlogu.

Garantirana dugotrajnost

Umjetni dekorativni kamen puno se puta pokazao kao spas za klijente koji traže specifičnu boju, oblik ili teksturu kamena kako bi se savršeno uklopila u već postojeći sistem. Kako je poanta da se ostvari ravnoteža apliciranog zida, bitno je da nema odstupanja pojedinih kamenih elemenata.

To se posebice odnosi na boju kamena. Umjetni dekorativni kamen prednjači po svojoj dugovječnoj i postojanoj boji, što se često može vidjeti u dugogodišnjim garancijama koje prate umjetni kamen.

S obzirom da se umjetni kamen proizvodi u kontroliranim uvjetima, on se također i ručno boja i tretira, kako bi se osigurala dugovječnost boje. Također, kako vrijeme odmiče, umjetni kamen postepeno dobiva i prirodnu patinu, što ga čini savršeno uklopljenim u svoj okoliš.

Postojanost boje kamena bitan je faktor kod svih kupaca, što ne čudi jer svi žele ulagati u dugotrajno isplativo. No ovo je posebno bitno kada se radi o velikim komercijalnim projektima, koji zahtijevaju oblaganje cijele zgrade ili kompleksa zgrada.

U prethodno pakiranje, izvođačima radova puno je lakše rukovoditi kamenom koji je sortiran po određenim dimenzijama i postojanim bojama prilikom velikih projekata. Oblaganje velikih površina znatno je brže kada se raspolaže velikom količinom kamena ne samo iste boje, već istih nijansi određene boje.

Prilikom apliciranja prirodnog kamena na ovako velikim projektima, dobar dio vremena odlazi na strateško slaganje kamena po boji i nijansama kako bi aplicirana površina bila u zadanoj harmoniji.

Umjetni dekorativni kamen i dalje u prednosti

Fino obrađeni i klesani prirodni kamen zasigurno bolje prolazi od neobrađenog i grubog kamena po mnogim karakteristikama, no struka i dalje prednost daje umjetno proizvedenom dekorativnom kamenu.

Raznolikost oblika, boja i tekstura; jednostavnost, efikasnost i ekonomičnost adaptacije, te dugotrajnost i postojanost boja i tekstura značajni su aduti u rukavima umjetnog dekorativnog kamena.

Kako stvari stoje na tržištu kamenih dekorativnih elemenata, umjetni kamen se opet pokazuje kao omiljeni izbor kako kod izvođača, tako i kod samih klijenata.

Pazeći na sva pravila struke i tržišta, umjetni dekorativni kamen danas je uglavnom proizvod visoke kvalitete, ovisno o proizvođaču. Uz to, puno je pristupačniji i ekonomičniji od prirodnog kamena.

Ako ste se odlučili na umjetni dekorativni kamen, odaberite onaj proizvod duge tradicije i pouzdane reputacije. Odaberite kvalitetno i dugotrajno rješenje. Odaberite Rustik Kamen.