Malim koracima do renovacije kuhinje

Skrivena vrijednost svakog doma Dekorativni Rustik kamen

U klasičnoj strukturi prostora za život, kuhinja uzima značajno mjesto. To je specifična zona gdje se sprema i priprema hrana, mjesto koje zahtjeva podosta kućanskih aparata te čvorište druženja, ako je stol za blagovanje u sklopu kuhinje.

Specifična mjesta nalažu i specifična pravila, a to se pogotovo donosi na dizajniranje i projektiranje. Prilikom renovacije kuhinje, mnogi arhitekti i dizajneri interijera naglašavaju važnost određenih koraka kojim se dolazi do uspješne i elegantno sređene kuhinje.

Zašto renovirati kuhinju? Čudno pitanje, budući da kuhinje često završe kao pasivni prostori ako se u njima ne objeduje, već u drugoj prostoriji. No kao i svaka funkcionalna prostorija, kuhinja može znatno utjecati na cjelokupnu harmoniju doma ili radno prostora, ako se dizajnira i postavi na pravi način.

Arhitekti i stručnjaci za nekretnine navode kako renovirana i svježe postavljena kuhinja podiže cjelokupnu vrijednost nekretnine, i to za čak 20%. Uz to, ugodno i funkcionalno posložena kuhinja podiže i vrijednost življenja i životnog standarda svih ukućana, a pravilnim načinom projektiranja, kuhinja može postati i iznimno aktivno žarište doma.

Budući da se radi o složenijem pothvatu, donosimo par savjeta i trikova oko renovacije kuhinje.

1. Kada se ideje pomno skuhaju

Prvo dolazi planiranje. Kakvu kuhinju želimo? Pragmatičnu? Stilski odmjerenu? Neprimjetnu? Ili veliku obiteljsku? Bitna pitanja koja određuju danji dok renoviranja. Dakako, uz prvotni karakter buduće kuhinje biramo i nekakav okvirni izgled, pa je bitno predvidjeti kuhinjske otoke, prostor između elemenata, raspored aparata i stolova, pozicioniranje naspram izvora svjetlosti i sl.

dekorativni kamen u kuhinji

Svaki željeni scenarij povlači i potrebne korake. Neki projekti trajat te kratko i kuhinja će biti spremna za uporabu već nakon tjedan dana. Drugi scenariji mogu izroditi većom organizacijom, pa se treba oboružati strpljenjem i voljom za rad.

Ovo je proces odlučivanja, zapisivanja i brisanja. Pišite i crtajte, čitajte časopise i portale, informirajte se sa stručnjacima. Svaka ideja je vrijedna istraživanja.

2. Procjena je pola posla

Procjena posla znači sagledati aspekt samog fizičkog rada u kuhinji. Mogu li sam napraviti većinu? Znam li napraviti taj posao? Ili moram zvati profesionalce? Ako imate iskustva, alate i veliku volju, posao renoviranja kuhinje bit će za vas brz i relativno jednostavan. No, ako nemate niti iskustva, volje ili vremena, profesionalni tim je logičan korak.

No, bez brige. Neki poslovi mogu se napraviti i bez bojazni od komplikacija. Ako iz temelja renovirate kuhinju, stari elementi moraju van. S osnovnim alatom, većina se elemenata može s lakoćom rastaviti, milom ili silom.

Čak i malim samostalnim doprinosom, može se nešto uštedjeti, kako na budžetu tako i na vremenu.

3. Odabir dizajna i finalnog izgleda

Odabir željenog stila kuhinje rezultira krajnjim izgledom. Stilova je puno, od modernijih pa sve do tradicionalnih, i svaki stil ima svoje zakonitosti i svoja obilježja.

Primjerice, moderniji stilovi više se baziraju na modernijim materijalima kao što su metal i staklo,te obilje modernih i digitalnih kućanskih aparata uz odgovarajući suvremeni namještaj. Naravno, i mali strukturalni i ukrasni detalji mogu znatno podići ambijent prostorije. Moderni stilovi preferiraju minimalistički pristup s elegantnim i ravnim linijama. Kuhinje tog tipa su prostrane, i usklađene u boji.

renovacija kuhinje

Ako preferirate tradicionalniji pristup, ne gledajte dalje od prirodnih materijala. Drvo i kamen su vaši najbolji saveznici, pogotovo ako su dobro zajedno uigrani. Prirodni kuhinjski pult izrađen od jednog, masivnog komada drveta svakako će dati odličan starinski štih. Ako ciljate na kuhinjski otok, svakako uzmite o obzir dekorativni kamen koji svojom teksturom i bojom stvara iskonski rustikalni izričaj.

U izboru dekorativnog kamena, preporučujemo da pogledate izbor fasadnih opeka ili pak masivnijeg kamena, kao što je Terra ili Garda. Poanta tradicionalnijeg pristupa je u izvornosti prirodnih materijala, stoga je pravilo: što rustikalnije – to bolje.

Naravno, postoji cijeli dijapazon stilova koji se protežu od tradicionalnog do modernog, kao i međusobne, suptilne kombinacije stilova i ideja. Istražite Vaše preferencije i pogledajte odgovaraju li stilovi Vašem prvobitnom planu.

4. Snalažljivost s materijalima

Pitanje budžeta je iznimno bitno pitanje, no srećom postoje načini kako dobiti visoku kvalitetu za pristojnu cijenu. Ovisno o stilu, Vaša kuhinja zahtijevat će određene preinake i materijale. Naravno, ne morate nužno kupovati mramor ili hrastovinu kako biste stvorili osjećaj koji želite. Na tržištu postoje materijali iznimne estetske i taktilne vrijednosti koji manje koštaju, a stvaraju isti vizualni i funkcionalni učinak.

opeka antica 50851

To se posebice odnosi na dekorativni kamen. U širokoj ponudi našeg kamena možete pronaći savršen spoj za Vaše ideje, bez obzira o stilu. Time ćete ostvariti željeni osjećaj i karakter prostora, bez izleta u duboki džep. Procijenite materijale. Razlike su nevidljive.

5. Neka bude svjetlost

Kako bi Vaša kuhinja zablistala u punom sjaju, neophodno je osigurati izvor danjeg svjetla. I to puno njega! Neki dizajneri upravo ovu stavku naglašavaju kao i najvažniju prilikom renovacije i projektiranja nove kuhinje. Svijetlo je nužan, krucijalan faktor, ne samo po estetskom pitanju već i po funkcionalnom.

Naravno, dodaci su uvijek dobrodošli jer svijetla nikada dosta. Tako da na tržištu lako možete pronaći široki raspon umjetnog i ukrasnog osvjetljenja što će znatno ostaviti dodatni dojam. Bitno je samo slijediti stil i odabrati adekvatno osvjetljenje.

Lukavim korištenjem umjetnog osvjetljenja možete istaknuti prelijepi kuhinjski zid obložen dekorativnim kamenom, i osvojiti vaše goste prilikom zajedničke večere. Igranje svjetlima iznimno je zabavno, pogotovo kada si uzmete vremena u osmišljavanju plana i mjesta postavljanja izvora svjetlosti.

6. Priključci i dodaci

Ako ste se odlučili za moderniji dizajn kuhinje, na raspolaganju vam je široko prostranstvo kuhinjskih aparata i pomagala, naravno u modernijim i digitalnim “smart” inačicama. Pametni hladnjaci, indukcijske ploče, vinski hladnjaci, filteri za vodu i slično znatno mogu poboljšati ne samo moderan izgled vaše kuhinje, već i samu kvalitetu života i način pripreme hrane.

Iako neki kuhinjski dodaci mogu dodatno opteretiti budžet, dugoročno su isplativi te dodaju dodatnu vrijednost kuhinje.

7. Budžet

Kreiranje budžeta je zadnji i odlučujući korak prema realizaciji ideje. Naravno, rijetko se dogodi da sve zamišljene ideje savršeno padnu unutar željenih financijskih okvira. Rebalans je čest, a redukcija starih ideja i zamjena s novim je uobičajen proces kod velikih kućnih zahvata.

Obavezno u računicu uključite i cijenu rada, te savjetovanje i ostale, često predviđene troškove. Jednom kada je crta podvučena, i odluka donesena, telefon u ruke i neka igre počnu.

Vaš kamen za renovaciju kuhinje

Mnogi kažu kako nema boljeg osjećaja osvježenja nego do renovacije i obnove vlastitog životnog prostora. Veliku pomoć odigrat će planski isplanirani koraci, odabir stila, ali pogotovo i odabir materijala.

Rustik Kamen zato ima odličnu ponudu dekorativnog kamena, od masivnijih modela za pravi rustikalni osjećaj, pa sve do modernih i klasičnih opeka za svačiji ukus. Neka Vaša kuhinja zasja novim, mladenačkim sjajem.

Renovacija kuhinje je odlična prilika za neki novi početak, novo razdoblje ili novi list u životu. Ako ništa drugo, bar je dobra prilika za neki novi ručak, u novoj, svježoj i otmjeno renoviranoj kuhinji.