Igra svijetla i kamena

Mali trikovi za efikasno osvjetljavanje dekorativnog kamena Rustik

Jednom kada se uspješno postavi dekorativni kamen na zid, jedino što ostaju su duge impresije i još duže divljenje. Dekorativni kamen, u svim svojim oblicima i modelima, proizveden je tako da svojim reljefom i bojom pruže maksimalno iskustvo prirodnog kamena za sve vrste prostora i podloga, osiguravajući dugoročnost svojom čvrstoćom i otpornošću.

Uz to, bitna je i estetika. Kako to uistinu izgleda? Kako se kamen ponaša u prostoru? Te, može li uopće kamen kao materijal uistinu podignuti razinu osjećaja u nekom ambijentu?

Danas postoji pregršt ideja kojima se dekorativni kamen može dodatno istaknuti. Primjerice, posebno je popularna metoda uklanjanja žbuke sa zida kako bi se izložila stara, zemljano crvena opeka rezultirajući rustikalnim i “pohabanim” dizajnom.

Drvo i metal, u kombinaciji s dekorativnim kamenom, itekako mogu podići osjećaj prostora ili naglasiti određeni segment jednog od materijala. Ali, postoji i sve više popularna opcija s umjetnim svjetlima. Kako uspješno integrirati svjetlo i potaknuti igru s kamenom, donosimo u ovom kratkom članku.

Uspješna suradnja kamena i svjetla

Korištenje svjetla prilikom dekoracije prostora nije neki novi trik, ali čini se da sve više danas uzima maha u konvencionalnom dizajniraju doma i radnog prostora. Pažljivo odabranim izvorom svjetlosti, jačinom te pozicijom možemo uvelike dodati zanimljiv efekt svjetla i sjene na našem novom kamenom zidu.

Iako jednostavan, ovaj efekt iznimno je efektivan, pogotovo ako je riječ o prostoru koji vrvi životom u svom polumraku, kao što su ugostiteljski objekti, restorani ili pak naše dnevne sobe i terase. Budući da Rustik dekorativni kamen sadrži bogatstvo detalja na svojoj površini, strateškom namjenom svjetla može se naglasiti tekstura, stvoriti produženi efekt kamena ili sjenama stvoriti intiman ambijent.

zidna obloga kombinacija terra i castell

Svakako, glavnu ulogu i dalje ima dekorativni kamen, koji je tu da pokaže svu svoju paletu boja, oblika i dinamične teksture. Aplikacijom dekorativnog fasadnog kamena, svaki zid ima mogućnost postati umjetničko platno, paravan koji mami uzdahe, izražava toplinu i koji izaziva emocije. Svjetlima dodatno pojačavamo efekt.

Postoje brojni kreativni načini kako da implementiramo svjetlo u naš prostor. Svjetski dizajneri interijera obično koriste nekoliko tehnika osvjetljenja, a većina njih se oslanja na dva principa: uvlačenje i isticanje svjetla.

Tehnike uvlačenja svjetala

Tehnike uvlačenja svjetla temelje se na triku da izvor svijetla “sakrijemo” ili uvučemo pod podlogu kako bi se dobio efekt razlijevanja svjetlosti. Ovo je dosta popularna metoda koja zahtjeva nešto dodatnog rada, ali se zato rezultat isplati.

Padajuće osvjetljenje je možda i najraširenija metoda koja nalaže da izvor našeg svjetla fiksiramo na poziciju iznad dekorativnog kamena, kako bi svjetlost u svom “padu” pokrila što više površina i time naglasila raznolikost detalja kamena. Postavljajući svjetlost iznad zida zahtjeva ponešto strateškog planiranja kako bi efekt bio uspješan. Ako je zid obložen neravnim dekorativnim kamenom, treba pripaziti kako neki elementi kamena ne bi blokirali izvor svjetlosti i time spriječili naš naum. Zato se pokazuje u praksi da su Rustik fasadne opeke odličan izbor za ovu vrstu osvjetljenja. Kod ovog trika dizajneri interijera često koriste klasične, staromodne žarulje ili spot svjetiljke, jer upravo one daju prirodan “pad” svjetla koje se potom suptilno raspršuje u željenom smjeru. LED svjetlo u ovom slučaju ne daje takav efekt.

Svjetlosno zapljuskivanje je trik kojim se pak pokušava stvoriti intimniji ambijent tako da se izvor svijetla stavi podalje od zida. Tako se zid nježno “kupa” u slobodnoj svjetlosti koja je ponovno strateški udaljena kako bi efekt bio učinkovit. Također, ovim trikom se brojni koriste kako bi sakrili određene pukotine, fleke ili nesavršenosti na zidu. U skromnom polumraku, lagani izvor raspršene svjetlosti može učiniti čuda. Sve što je potrebno je pomno izračunati pravu i efikasnu udaljenost zida i fiksnog izvora svjetla.

Rastuće osvjetljenje je treći trik kojim se stvara iznimno popularan efekt modernosti. Sve što trebate je iznimno reljefiran dekorativan kamen kao što je Rustik Quick Large ili Garda, te pozicionirati svjetlo na pod, tako da se valovi svjetlosti podižu u visinu. Ovaj trik popunjava cijelu prostoriju svjetlošću, jer se svijetlom ispunjava cijeli zid, zahvaća strop i odbija nazad u prostor, čime se dodatno stvara osjećaj gracioznosti i visokog stila. Za ovaj efekt izvor svijetla dobro je postaviti na pod, ili na police, a za maksimalni doživljaj najbolje ga je ugraditi u podnu nišu.

Tehnike isticanja svjetala

Za razliku od uvlačenja, isticanje svjetla ne mari za skrivanje izvora osvjetljenja, već se on ponosno postavlja na jasno vidljivo mjesto, i to kao dio sveukupnog dekora ili kao neodoljiv detalj. Tu se posebice ističu zidni svijećnjaci ili baklje, niše te viseća svjetla.

Dekorativni detalji na dekorativnom kamenu. Kada je u pitanju osvjetljenje, najbolji trikovi odnose se na one detalje koji dodatno i stilski podižu karakter zida. U prvom planu su električni zidni svijećnjaci i prirodne baklje.

Za razliku od prethodno navedenih tehnika, zidni svijećnjaci i baklje izvor su centriranog i umjerenog svjetla na određenim punktovima na dekorativnom zidu. Postavljeni na pravo mjesto, ovi dodaci itekako mogu podići atmosferu stvarajući istovremeno intimnost i mističnost, zaokupljajući maštu svim prisutnima. Uz malo mašte i truda, svaki zid obložen kvalitetnim dekorativnim fasadnim kamenom postaje čarobni relikt iz nekakve zaboravljene bajke. Ako je u pitanju eksterijer, kao što su terase ili vrtne staze, baklje s prirodnim plamenom poseban su doživljaj. Sve što je potrebno je pronaći najbolje mjesto za izvor svjetlosti, i prepustiti se čaroliji umjerenog svjetla.

zidna opeka antica 10000

Ako ste još u procesu planiranja i dizajniranja prostora, primjerice vaše dnevne sobe ili sobe za prijam stranaka, možete uzeti u obzir ugradnje svjetlosnih niša na zidu obloženim masivnijim dekorativnim kamenom, kao što je Rustik Venetto ili Terra. Niše će osvijetliti cijelu horizontalnu (ili vertikalnu) liniju kontinuiranim osvjetljenjem, stvarajući moderan i futuristički efekt prostorije. Linearno postavljene LED trake unutar niše u zidu beskompromisno ostavljaju bez daha sve prisutne. Također, ovim trikom mogu se lako osvijetliti i umjetničke slike ili pak zrcala u sobi, što dodatno naglašava eleganciju prostora u potpunom sjaju.

Viseća svjetla već su poznati detalj u dekoraciji prostora, no kada se montiraju blizu kamenom zidu ostavljaju potpuno drugi naglasak. Svojim fokusiranim svjetlom, ovi detalji mogu veoma brzo i jeftino podići kameni zid u tren oka, istovremeno stvarajući topao i dobrodošao ambijent.

Budući da je u pitanju ekonomski najisplativija varijanta osvjetljenja kamenog zida, najčešće je birana i već viđena. Srećom, veoma su fleksibilna te se mogu montirati i modificirati po želji, ovisno o željenom efektu.

Osvijetlite svu čaroliju dekorativnog kamena

Naravno, niti jedno osvjetljenje neće biti dostatno bez odgovarajućeg dekorativnog kamena na zidu. Opisani trikovi koriste se u dizajnerskim vodama već neko vrijeme kako bi dodatno naglasili ili primirili ambijent. Igra svijetla i kamena daje intrigantan efekt, a svatko ga može ostvariti.

Rustik dekorativni kamen, od fasadnog pa do opeke, obogaćen je reljefnim detaljima koji su jasno vidljivi i dinamični, a uz pomoć svjetlosnih dodataka i pokojeg trika, oplemenit će svaki Vaš prostor posebnim osjećajem.

Stoga, ako ste u procesu renovacije ili tek dizajnirate budući prostor, a volite osjećaj prirodnog kamena – trk u Rustik Kamen po najkvalitetniji domaći kamen. Ako se pri tome volite igrati raznim osvjetljenjima, pokušajte neki od navedenih trikova!