Profesionalno fugiranje uz Rustik kamen

Ključan korak za učinkovit dekorativni kamen Fasadni kamen

Gledajući stari i monotoni zid Vaše dnevne sobe, konačno ste se odlučili za redizajn. Naručili ste prvoklasni Rustik dekorativni kamen koji odlično odgovara Vašem stilu i ukusu. Dekorirali ste zid fasadnim kamenom držeći se svih uputa i pravilnog korištenja ljepila. Sve ide po planu i konačno ste korak do potpune revitalizacije Vašeg dnevnog boravka. Jedino što preostaje je zadnji dodir – fugiranje kamena.

Fugiranje dekorativnog fasadnog kamena završan je, ali iznimno bitan korak, u cjelokupnom procesu rada. Pravilnim i stručnim fugiranjem Vaš će zid dobiti onaj istinski osjećaj obloženog kamena, ali i dodatnu strukturalnu jačinu.

Fuga ima iznenađujući i značajan utjecaj na završni izgled zida napravljenog od umjetnog dekorativnog kamena. Različita boja fuga od boje kamena stvara veliki kontrast ističući reljef i oblik kamena.

Iako se na prvi pogled fugiranje čini kao lagan korak, moraju se ipak uzeti u obzir procedure i tehnike nanošenja fuge, jer bi u suprotnom Vaš zid mogao dobiti neželjenu ružnu i neurednu formu. Da bi zidu podarili efektivan izgled, donosimo naše upute kako profesionalno i učinkovito fugirati dekorativni fasadni kamen.

Osnovne tehnike stručnog fugiranja

Postoji nekoliko vrsta tehnika fugiranja kamena: tehnika suhozida, standardna fuga i rustikalna fuga. Prije svakog početka fugiranja bitno je istražiti kakav ste kamen kupili (fugira li se ili ne) te koja tehnika fugiranja najbolje pristaje za Vaš kamen – jer određene vrste dekorativnog kamena zahtijevaju i određene tehnike fugiranja.

Primjerice, ukoliko namjeravate koristiti naš Quick Large fasadni kamen, morate znati da se on ne fugira. S druge strane, dekorativne fasadne opeke drugačije se fugiraju od masivnijih kamenih elemenata, kao što je Venetto fasadni kamen.

Tehnika suhozida tisućljetna je tehnika slaganja kamena na kamen. Mnoge stare povijesne zgrade i antikni zidovi građeni su ovim načinom, a karakterizira ga montiranje kamenih elemenata bez vezivnog sloja, bez fuga. Moderne tehnike suhozida ipak koriste nužno ljepilo, ali na nenametljiv i nevidljiv način, kako bi se što vjernije dobio osjećaj starog suhozida.

Standardna fuga je tehnika slaganja kamena na kamen gdje održavamo razmak između pojedinih elemenata od 1.5 do 2 centimetara. Prostor između elemenata potom ispunimo odgovarajućom fugom pomoću vreće za fugiranje. Kada se naneseni mort počne sušiti, višak uklonimo, a fugu fino obradimo da bude uredna i ravnomjerna.

Rustikalna fuga je pak tehnika grublje obrade fuge, gdje se mort popunjava preko ruba kamena, te se namjerno nepravilno obrađuje (ponekad i prstima) ostavljajući efekt starinske i “nepravilne” obrade. Tom tehnikom naglašavamo robusnost i dinamičnost pojedinih kamenih elemenata, a kao rezultat dolazi antikni i rustikalni izgled cjelokupnog zida.

Bez obzira na odabranu tehniku, svako fugiranje zahtjeva detaljnu pripremu i tehniku nanošenja.

Rustik Kamen masa za profesionalno fugiranje

Prije početka bilo kakvog rada potreban je odgovarajući alat. Kod fugiranja bitno je posjedovati vreću za fugiranje te odgovarajuću masu za fugiranje. Odabirom Rustik dekorativnog kamena najbolje je i najsigurnije fugirati Rustik masom za fugiranje.

Rustik masa za fugiranje prirodni je materijal koji se sastoji od dvije komponente – komponenta A (vezivo) i komponenta B (pijesak). Masa za fugiranje proizvedena je od prirodnih materijala i dolazi u pet različitih autentičnih boja koje nalazimo na povijesnim građevinama u kontinentalnim i primorskim krajevima. Rustik masom mogu se slobodno fugirati i interijeri i eksterijeri, te zadovoljava sve stilove kamenih obloga.

prikaz nanošenja fug mase

Najbolje je za početak staviti komponentu A (vezivo) u plastičnu kantu od 20 litara, te postepeno dodajući vodu (otprilike 4-4.8. litara) miješajući električnim mješačem dok se ne dobije fina, homogena masa. Potom se dodaje komponenta B (pijesak) i ponovno miješa do homogene teksture. Pričekajte 5-8 minuta i opet malo promiješajte, otprilike do 2 minute.

Bitno je naglasiti da pripremite onoliko mase za fugiranje koliko mislite iskoristiti, kako se ostatak ne bi nepotrebno osušio. Optimalno vrijeme uporabe Rustik Kamen mase za fugiranje iznosi 30-40 minuta. Također, masa za fugiranje ne smije biti pregusta niti prerijetka. Tražite optimalnu, homogenu masu.

Kako pravilno fugirati dekorativni kamen

Kada je masa za fugiranje spremna, dolazimo do samog čina fugiranja. Slijedi nekoliko bitnih koraka:

1. Na vreći za fugiranje odrežite vrh ostavljajući otvor veličine 1.5-2 centimetra, tako da otvor bude veličine fuge koju želimo ispuniti.

2. Vreću napunite dobivenom homogenom Rustik Kamen masom za fugiranje. Jednom rukom pridržavajte vreću, a drugom zavrćite vreću, jer se tako najlakše istiskuje materijal.

3. Vrh vreće za fugiranje utisnite u fugu pod kutom od 45 stupnjeva, te lagano istiskujte dovoljno materijala da zapunite fuge. Pričekajte da se masa za fugiranje dovoljno stvrdne kako bi bila spremna za obradu. Prilikom punjenja fuga pazite da masa za fugiranje ne curi po kamenu. Uz to, izbjegavajte fugiranje samo polovice zida, jer se razlika u nijansi može itekako primijetiti.

Bitno je naglasiti da se fuge nikada ne čiste vlažnom spužvom! Razlog tomu je što se tako kamen prlja, ali se ne vidi dok se fuga na osuši. Tek nakon završenog posla, uočava se ružan i neuredan rezultat koji je teško vratiti u prvotno stanje.

4. Testirajte Rustik Kamen masu za fugiranje da vidite da li je spremna za obradu. Lagano prstom dotaknite fugu. Ako je prst suh, a fuga se lagano mrvi (bez naznake vode) znači da je masa spremna za obradu.

5. Tretiranu fugu je najbolje obraditi pomoću drvenog štapića, uže špahtle ili gumene rukavice (ovisno o željenom efektu fuge). Mi obično koristimo drveni štapić kojim lagano prelazimo preko fuge tako da se nježno utiskuje masa za fugiranje. Ovim postupkom dolazimo do ravnomjernog raspoređivanja mase, dok će višak materijala otpasti.

6. Nakon završetka obrade pričekamo 60-90 minuta, te dolazi na red čišćenje cijelog zida. Najbolje je koristiti prirodnu metlicu i lagano čistiti kompletnu površinu na kojoj smo fugirali dekorativni kamen.

Strpljivim i metodičkim čišćenjem, polako se otkriva savršeno fugiran zid.

Fugiranjem do savršenog zida

Estetska i praktična važnost fuge kod postavljanja Rustik dekorativnog kamena najčešće je podcijenjena i zanemarena. Iako je uglavnom fokus isključivo na stilu, obliku i boji odabranog dekorativnog kamena, od velike je važnosti procijeniti i efikasno sprovesti fugiranje zida. Efektivno fugiranje je ključan (pa čak i najvažniji) korak u ostvarivanju cjelokupnog izgleda i dojma dekorirane površine.

Za postizanje istinske vjerodostojnosti i autentičnosti bilo koje dekorirane površine, efekt fugiranja je taj koji postiže dinamiku kamenih elemenata i fasadnog kamena. Pravilnim fugiranjem možemo znatno naglasiti oblik i boju dekorativnog kamena, savršen mozaik elemenata te cjelokupan dizajnerski stil prostorije. Nepravilno fugiranje može pak, narušiti cjelokupan izgled prostorije ili zida, ostavljajući prljave i neugledne tragove.

Korištenje Rustik dekorativnog kamena i Rustik mase za fugiranje dobiva se funkcionalan i visoko estetski efekt transformacije i autentičnosti kamena. To je dobitna kombinacija prikladna za sve prostore i vremenske uvjete, dok će svojim izgledom ostaviti trajan i snažan dojam kroz nadolazeće vrijeme.

Ako pak niste previše sigurni u vlastito umijeće fugiranja, slobodno nam se obratite za pomoć ili savjet. Naš profesionalni i iskusni tim željno čeka Vaš poziv.