Mali vodič kroz rustikalni dizajn

Povratak rustikalnoj orginalnosti rustik kamen

Rustikalni stil uređenja već je dugo popularan način izražavanja i uređivanja prostora, pogotovo kada su u pitanju obiteljski domovi i životni prostori. No, sama riječ “rustikalno” toliko je nejasno široka i nedefinirana da često zastanemo kada moramo objasniti njeno konkretno značenje. Nejasan ili jasan, pojam “rustikalno” već suvereno vlada, ne samo u dizajnerskom diskursu već doslovno posvuda.

Rustikalan stil usko je vezan za stare američke useljenike, koji su se naseljavali daleko od urbanih sredina. Mjesta je bilo malo ili skoro nimalo, i koristili su sve konstrukcijske elemente i prirodne materijale koje su imali pri ruci, za što funkcionalniji dom. Naglasak je bio prvo na pragmatičnosti, a onda na udobnosti.

Mnogi naši kupci također žele urediti svoj dom i poslovni prostor u rustikalnom stilu, ne znajući točno što se pod tim stilom skriva.

Kako bi bar malo otklonili neke sumnje i ukazali na bitne značajke ovog načina uređivanja, donosimo neke smjernice popularnog rustikalnog stila.

Naglasak na izvornom osjećaju

Kako bi ostvarili rustikalni osjećaj našeg doma, ne znači da moramo nužno živjeti u starim, pohabanim prostorima ili pak usamljenim šumskim kolibama. Iako su neke sličnosti tu, naglasak je uvijek na ostvarivanju izvornog osjećaja prostora, pa iako to bio penthouse na desetom katu.

Izvorni osjećaj je ključan element koji nas spaja s određenim prostorom. Kada uđete u gotičku katedralu, staro kazalište ili mediteransku vilu, prostor vas uzima pod okrilje svojom osobnošću, nadahnjuje vas, inspirira ili relaksira, ovisno o tipu karaktera prostora. U svakom  slučaju presudnu igru čine materijali te dekor prostora.

Kod rustikalnog ambijenta ponajviše je naglasak na materijalima, pogotovo ako su prirodnog ili što bliže prirodnog i organskog podrijetla. Sirovi, robusni, glomazni i masivni materijali koji se odlikuju svojim prirodnim bojama, svojim prirodnim teksturama i nepravilnim oblicima; materijali koji “mirišu” na prirodu i okoliš iz kojega su dopremljeni. To je nužna točka rustikalnog stila.

Drvo, pogotovo ono reciklirano, te izražajan i snažan kamen, temeljni su materijali rustikalnog stila koji se savršeno kombiniraju u međusobnoj simbiozi, ostavljajući posve prirodnu aromu i vizuru prostora. Poseban štih daju nerafinirano i neobrađeno, čak i grubo obrađeno drvo i kamen u svojim izravnim oblicima.

Kako bi se ostvario dojam prirodnosti materijala, koristimo prirodne boje neutralnih nijansi, kao što su bež i krem boje, zelene i smeđe, bijele i sive. Naglasak je na kombinaciji boja koje dopridonose harmoniji i relaksaciji, jer priroda uglavnom ne iskače napadnutim bojama i jakim kontrastima.

Uz to, skoro svaki harmoničan rustikalan prostor odiše prostranošću i svježinom, bez nepotrebnog nagomilavanja elemenata, dekora i namještaja. Poanta je stvaranje mjesta za boravak ili rad koje neće crpiti energiju, nego skladno i suptilno obnavljati. Kao dodatak, rustikalno uređen prostor je iznimno pristupačan i topao, oslanjajući se na tradicionalnost poznatih boja, mirisa i opipa.

Ako ste odlučni sprovesti rustikalni stil do samoga kraja, te u potpunosti preoblikovati Vaš prostor, možda ste do sada dobili neku naznaku ovog, sve popularnijeg stila uređenja. Kako bi zaokružili cijelu priču, navest ćemo još neka bitna obilježja uređenja.

Igra dekorativnog kamena i drva

Izvorni materijali su temelj oslonac rustikalnog stila. Što robusnije to bolje, jer pokušavamo stvoriti ambijent prirodnim elementima izvorne boje, mirisa, dodira. Svi korišteni materijali dominiraju prostorom, te bivaju jasno naglašeni i u prvom planu. Često potpuno otkriveni, materijali stvaraju jasan ambijent sami po sebi. Drvo i kamen savršeno se kombiniraju, a svojim jasnim i izravnim obilježjima dominiraju prostorom.

Prirodno drvo samo po sebi je lako naći i lako ga je aplicirati, budući da su drveni elementi pločastog oblika. Kod aplikacije prirodnog kamena dolazimo do izazova, budući da se radi o teškom i robusnom elementu. Zato često radimo kompromis i koristimo prirodno drvo i dekorativni kamena.

Srećom, Rustik dekorativni kamen proizvod je visoke kvalitete koji u potpunosti replicira i stvara osjećaj prirodnog kamena dolazeći u mnogim varijantama i modelima, prirodnih i postojanih boja. Brzo se aplicira, lako ga je naći i garantira dugogodišnju postojanost.

Rustik Kamen fasadne opeke su trenutno najpoželjniji dekorativni materijal kada je u pitanju moderan rustikalan stil. Svojom jakom teksturom i prirodnom zemljanom bojom izrazito dočaravaju prirodnost ambijenta. Kombinacijom s drvetom, fasadne opeke su pravi pogodak za svaki interijer. Ako su u pitanju stari podrumi ili vrtne staze, proučite kamene podne obloge izravnog rustikalnog štiha.

Svojim oblikom i teksturom, dekorativni kamen naglašava rustikalan stil, dok u kombinaciji s drvom daje iznimno zavidne vizure.

Neka teksture govore za sebe

Druga bitna stavka rustikalnog stila svakako je tekstura i i igra materijala. Dizajneri ovog stila često koriste materijale izražajne i jake teksture koja dominira pod svakim opipom. Drvo prepuno šara i godova, izbočina i neravnina, te kameni elementi izbrazdanih linija svakako će nadopuniti rustikalan dojam.

Ne brinite ako smatrate da je vaš kameni zid dnevne sobe ili kamin možda pregrubog izgleda; u rustikalnom dizajnu ne postoji gornja granica teksturalne robusnosti. Teksture se jednostavno moraju jasno vidjeti, pogotovo ako su u pitanju centralna sjecišta prostora.

Uz to, mnogi rustikalni prostori elegantno su ispunjeni ručno rađenim namještajem ili dekorativnim dodacima, koji naglašavaju surovost i nepredvidivost materijala. Velike, stare kožne fotelje ili ogroman kuhinjski stol sačinjen od jednog masivnog komada drveta uvelike će pojačati osjećaj prirodnosti i dati svoj udio dinamici prostora.

zidna obloga monte

Velika prednost rustikalnog stila je u njegovoj osnovnoj i šarmantnoj primitivnosti, što Vam daje mogućnost eksperimentiranja s robusnim komadima starog namještaja, koji bi u suprotnom, beživotno stajali u podrumu ili zaboravljeni na tavanu.

Dinamika prostora leži u igri, stoga ne ustručavajte se eksperimentirati s raznim masivnim komadima namještaja.

Šarm u jednostavnosti

Kao što je rečeno, okosnica rustikalnog stila leži u prirodnom izgledu materijala, naš kao i pripadajućeg namještaja i dekora. To nužno dovodi do dominacije oblika ispred detalja. Ručno rađeni komadi namještaja prirodno su teški i masivni, često bez izraženih i nepotrebnih detalja. Upravo svojom masivnošću i jednostavnošću dopridonose cjelokupnom izgledu.

Sitni i specifični detalji nisu nam potrebi u rustikalnom dizajnu. Sada prednost leži na jednostavnosti i funkcionalnosti, kao da su svi postavljeni elementi prirodno stopljeni s prostorom, te time čak i suptilno neprimjetni u svom postojanju. Detalji odvlače pažnju, dok u ovom stilu idemo holistički, stvarajući općenit i univerzalni ambijent kroz osjećaj.

Ako vaš prostor ima otkrivene stropne grede, tim bolje. Otkriveni konstrukcijski elementi znatno mogu pospješiti rustikalan stil. Iskoristite što više možete konstrukcijske elemente. Pustite ih neka govore za sebe.

Rustik Kamen za rustikalni dizajn

Rustikalni stil danas dostupan je svakome. Svojim rješenjima i implementacijama boja i materijala uspješno stvara topao i funkcionalan prostor u kojem je boravak posebno iskustvo za sva osjetila. Prirodni materijali se ponovno pokazuju kao nepobjedivi aduti u uređenju doma, posebice radi svoje teksture i oblika. Jednostavno ima nešto u toj prirodnoj jednostavnosti što ne neodoljivo zarazno.

S druge pak strane, rustikalni stil iznimno je funkcionalan, domišljat i ekološki, jer su konstrukcijski elementi ujedno i dekoracijski, a drveni i kameni materijali uglavnom su reciklirani i ponovno stavljeni u funkciju.

Po pitanju dekorativnog kamena u službi rustikalnog stila, naš asortiman svakako će zadovoljiti sve Vaše potrebe.

Pazeći da proizvodimo samo najvjerodostojniji dekorativni kamen, rustikalni stil uređenja možemo približiti Vašem domu već danas.