Kako je pandemija preoblikovala naše domove?

Nova definicija obiteljskog prostora dekorativni kamen

 

Malo tko je mogao očekivati ovako nepredvidivo globalno razdoblje.  Globalna zatvaranja granica, posebne restrikcijske mjere, ograničena sloboda kretanja te mnoge ekonomske i političke vratolomije vladaju našim životima zadnjih godinu dana. Ovo nepredvidivo doba utječe na sve aspekte života, pa i ne čudi kako se mijenja i sama koncepcija doma i kućnog života.

Posao od doma, škola na daljinu, rekreacija preko interneta – temeljne su promjene koje vode intenzivnijem obiteljskom životu, ali i potrebi da postavimo točne granice naših prostora. Dom više nije klasični dom. On je sada centar svih životnih zbivanja gdje se članovi neizbježno susreću. Slobodnog prostora kao da nikada nije dovoljno, a sada smo naučili kako je bitno iskoristiti svaki trenutak i svaki kutak našeg doma.

Prema mišljenju stručnjaka iz uglednih svjetskih časopisa i novina, pandemija je direktno utjecala i na naše poimanje prostora. Svedeni na samo svoj dom, mnogi su pojedinci primorani prilagoditi se novoj situaciji i dozvoliti sebi (i svojoj kreativnosti) dašak prostorne promjene.

Posao i škola pod istim krovom

Posao do doma znatno je utjecao na dom kao oazu mira i tišine. Kako više nema jasne distinkcije između posla i slobodnog vremena, pojedinci su primorani “napraviti” svoje radno mjesto unutar svoja četiri životna zida. To zahtjeva rekonceptualizaciju doma, gdje je bilo potrebno naći novi prostor za radni stol, računalo, papire i ostali pribor, kao i mjesto za pohranu i odlaganje.

Iako rad od doma nije ništa novo u vremenu u kojem živimo, tek sada ovaj oblik rada pokazuje svoje pravo i intenzivno lice. Više nije riječ o povremenom poslu ili nadoknađivanju zaostalog, već o punom radnom vremenu unutar vlastitog doma, dok se djeca igraju u drugoj sobi, a pas vam nateže papuču. Odvojiti se u zasebnu sobu ili privatan sektor sada je imperativ, no potrebno je dobiti osjećaj pravog ureda usredotočenog na rad.

dekorativnmi kamen u uredskom prostoru

Kao što je rečeno, naglasak je na prostoru unutar doma koji mora motivirati, koji nalaže efikasnost i proaktivnost. Velike radne plohe, udobne stolice, aktivno osvijetljene te neutralne boje zidova sada su itekako zavladali dizajnom doma.

Kada je u pitanju temeljita dekoracija prostora, Rusitk fasadni kamen Garda ili fasadne opeke poboljšavaju dojam profesionalnosti i radišnosti. Nije bitna veličina novog kućnog ureda, bitan je osjećaj ugodnosti i produktivnosti. Zato odabiremo inspirativni dekorativni kamen jakog karaktera.

Nisu samo odrasli primorani raditi od doma. Isto se odnosi i na našu djecu koja sada prate školske aktivnosti putem interneta. Kao i u pitanju kućnog ureda, bitno je osigurati motivirajući prostor za učenje bez nepotrebne distrakcije. Mjesto za učenje također zahtjeva preinaku postojećeg stanja, ili u ovom slučaju – dječje sobe.

Prostrani radni stol s naglaskom na računalo, te nenametljivi detalji i prirodne boje, uz pokoji šareni poster, dominiraju sobom za učenje. Važna je jasna distinkcija između zabave i učenja, pa je moguće koristiti stilske i usklađene paravane.

Hodnici kao granice svjetova

Možda najznačajnija promjena događa se upravo u našim postojećim hodnicima. Iako se prostorno i dizajnerski ne mijenjaju drastično, naglasak je sada na točno definiranu granicu između vanjskog svijeta i našeg doma.

Situacija s pandemijom iznjedrila je dodatnu opreznost kada je u pitanju interakcija s vanjskim svijetom. Ponukani mjerama, ali i vlastitom obzirnošću, hodnici postaju jasna granična područja gdje ostavljamo vanjski utjecaj skidajući cipele, odjeću te peremo i dezinficiramo ruke, a potom “čisti” ulazimo u naš obiteljski prostor.

dekorativni kamen

Ulazni hodnici, predvorja i foajei preko noći su postali sanitarne i funkcionalne zone. Kako bi smanjili naglasak pandemijskog stanja, mnogi dizajneri koriste svjetlije i vedrije boje te utilitarne komade namještaja.

Ako u prostoru ne dopire prirodno svjetlo, kombinacijom umjetnog osvjetljenja i suptilnog dekorativnog kamena tipa Monte, pasivni hodnik ubrzo postaje aktivan sudionik Vašeg doma.

Revitalizacija uz biofilni dizajn

Izolacija teško pada svima, no posebno je izražena u gradskim i napučenim mjestima bez mogućnosti vrta ili dvorišta. Skučeni unutar stambenih zidova, potreba za zelenilom i osvježavajućom prirodom vapi svakim danom.

Arhitekti i dizajneri interijera već su osmislili načine prevladavanja ovog tijesnog i izoliranog stanja putem sve popularnijeg biofilnog dizajna. Riječ je o dizajnu koji u potpunosti pokušava imitirati i kopirati odlike i motive vanjske prirodne unutar samog interijera.

Prirodne teksture kao što su drvo i kamen savršeno se uklapaju u biofilni dizajn. Mnogi Rustik dekorativni proizvodi odišu izvornom i jakom teksturom, čineći pravi element prirode unutar prostora. U kombinaciji s drvenim elementima, ostvarit će se osjećaj kao da je priroda samovoljno zakoračila i ovladala prostorom.

dobar izbor za plohe u blagovaonici

Pridanim bojama i smirenim nijansama, dekorativni kamen Quick Ledge i Quick Large produbit će osjećaj vanjskog okoliša. Dodajte pregršt kućnih biljaka strateški raspoređenih po centralnim čvorištima doma, i famozni rezultat je neizbježan.

Uz to, prirodne boje zidova te tapete i dekoracije biljnih uzoraka dodatno stvaraju osjećaj staloženosti i povratka prirodi.

Zdrav prostor za zdravo tijelo

Ograničen sportski i rekreacijski sadržaj za vrijeme pandemije rezultira prenamjenom životnog prostora u male, rekreacijske i wellness oaze. Pomanjkanje prostora ne znači pomanjkanje ideja i entuzijazma za održavanje kondicije i relaksacije, stoga i ne čudi sve veći porast kućnih teretana i spa sadržaja u samo nekoliko kvadrata.

U pomanjkanju prostora, mnogi se okreću iskorištavanju svog potencijala postojećeg prostora – počevši od hodnika, spavaćih soba ili kupaonica. Relativna prostranost i mjesto za sportske rekvizite sada je u prvom planu, nalažu neki renovirani dizajneri.

Također, kupaonice se lako mogu transformirati u idilične spa i wellness zone korištenjem laganih zelenih tonova, osvježivačima zraka i pokojim mirisnim štapićem. Ako ste promišljali o makeoveru vaše kupaonice, sada je najbolja prilika. Rustik dekorativni kamen oplemenit će zid svake kupaonice, dok će Rustik podne obloge dodat završni, ambijentalni dodir.

Sav potencijal praznog prostora

Ako ste sretni i ponosni vlasnik vrta ili dvorišta, ili pak prostranog podruma ili tavana, možda će vam se svidjeti ideja o preobrazbi ovih sektora u multifunkcionalne zabavne prostore.

U ovim izazovnim vremenima, sve se više pomiče žarište obiteljskog druženja iz dnevne sobe u vrt ili pak prostoriju za zabavu, bio to stari podrum ili tavan. Cjelodnevno bivanje u stanu stvorit će neizdrživu potrebu za svježim zrakom, makar to bilo i u vlastitom vrtu. Pozivajući sve ukućane, vanjski prostor postaje centar druženja i objedovanja za lijepog vremena, pa čak i za sportske aktivnosti.

pogodan za terase i bazene

Tavan ili podrum mogu pak se prenamijeniti u sobe za zabavu uz kućna kina i multimediju, prostor za društvene igre, karaoke ili bezbrižne kućne knjižnice. Ovakav tip prostora poziva na opeke koje svojom teksturom i bojom nanovo oživljavaju, već pomalo, zaboravljen potencijal. Iskoristite prostor uz malo mašte i stvorite dodatnu vrijednost vašeg doma, vašeg vremena i kvalitete života.

Idelno vrijeme za Rustik preobrazbu

Život u vrijeme pandemije nameće puno odricanja ali i pomiče granice naše kreativnosti. Svedeni na ono što imamo, možemo konačno prenamijeniti i dekorirati prostor ne samo u svom estetskom, već i u funkcionalnom smislu. Ako ste pak razmišljali o preuređenju, sada je najbolje vrijeme za to.

Prateći suvremene trendove u dizajnu, Rustik Kamen dekorativni proizvodi odličan su izbor za renovaciju i dekoriranje prostora. Iskoristite funkcionalno svaki djelić vašeg prostora istovremeno udahnite novi život Vašem domu.

Kako smo svi izravno uključeni u život unutar četiri zida, neka ti zidovi zrače inspiracijom, relaksacijom i obiteljskom toplinom. Naš kamen je tu…sada čekamo Vaš korak.