U potrazi za uspavanim konobama

Tamo gdje tradicija još uvijek kraljuje Rustik

Hodajući užarenim ulicama, tražeći usamljene i raštrkane otoke hlada sklanjamo se s vrućine na neko komfornije, ugodnije mjesto. Stari kameni zazidani ulaz propušta nas u polumračnu oazu, mjesto gdje je povijest ostala na sigurnom, tamo gdje se još i danas osjete mirisi starine i davnih, jednostavnijih vremena.

Konobe su neizostavni i šarmantni detalj našeg priobalja, ali i neophodan dio naše turističke i gastro ponude. Ime konoba dolazi od latinske riječi “canaba” što znači koliba. Kod nas konobe su uglavnom bile utilitarni i pomoćni dodatak domaćinstvima, mjesto za odlaganje alata, hrane i pića, posebno vina.

Tijekom vremena i porastom turističke ponude, konobe postaju poseban kutak druženja i zabave s odličnom hranom i živom muzikom.

Upravo tu, u staroj mediteranskoj konobi, vlada tiha suradnja starog kamena i masivnog mirisnog drva.

Dekorativni kamen s okusom mediterana

Ima li uopće iskreniji osjećaj Mediterana nego stara, kamenita konoba? Mediteranski osjećaj danas se pokušava reproducirati na mnoge načine, posebice prilikom uređenja i dizajniranja prostora. Iako zvuči kako nemoguća misija, mediteranski štih moguće je približiti strateškom uporabom materijala.

Logika dekoracije konobe je u biti prilično jednostavna. Kamen je dominantni detalj, u upečatljivoj kombinaciji s drvetom. Upravo kamen i drvo stvaraju nezamijećen efekt intime, starine, rustikalnosti i topline.

umjetni kamen apliciran u konobama

U pogledu kamena, koristimo se principom – masovniji kamen za zidove, opeka za detalje. Kako bi dobili što izvorniji osjećaj i autentičnost stare dalmatinske konobe, koristimo masivnije modele našeg dekorativnog Rustik kamena kako bi naglasili grubi, mediteranski izričaj izvornog kamena.

Često, prilikom dekoracije podruma i konoba, prirodni kamen teško je dobavljiv, naročito u danim dimenzijama i oblicima, stoga je dekorativni kamen odlično alternativno rješenje.

Odabirom Rustik dekorativnog kamena osigurava se izvorni osjećaj i tekstura dalmatinskog kamena. Fasadni kamen Monte, Mediterano i Venetto oživjet će čarobni sjaj kamena, te Vašoj konobi podariti živahnu starinu.

Korištenjem ovih masivnijih modela dekorativnog kamena, osigurava se osjećaj masivnog zida od klesanog kamena. Ne smijemo zaboraviti ni stupove, parapetne zidove i lukove. Svaki detalj je bitan, a Rustik kamen osigurava da svaki detalja bude u željenom skladu.

umjetni kamen apliciran u konobama

Za što upečatljivu dekoraciju šankova, pultova i zidnih detalja, svoju riječ reći će fasadne opeke. Pazeći na pravilno doziranje stilova i različitih modela kamena, opeka je moćno oružje za izražavanje rustikalnog stila. Njene prirodne, zemljane i umjerene boje taman su onaj dodatak koji može s lakoćom pridobiti svaki prostor.

Kada kamen oživi prošlost

Da bi kamena vizura bila potpuna, pobrinule su se Rustik podne obloge. Vinski podrumi i konobe odličan su prikaz učinkovitosti dekorativnih podnih obloga. u našem asortimanu, podne obloge Laveno i Castello upotpunit će kamenu magiju, istovremeno osiguravajući čvrst i stabilan pod.

Otmjenom i suptilnom teksturom, podne obloge čine neusporedivu razliku u prostoru, pogotovo kada govorimo o ugostiteljskim i javnim prostorima gdje je bitno ostaviti jak i pouzdan dojam kod gostiju. Ako se pak spoje podne obloge i fasadni kamen, rezultat je ujednačena elegancija izvornog kamena koja stvara onaj dobro poznati mediteranski štih.

umjetni kamen apliciran u konobama

Naravno, trebamo spomenuti i veliku utjecaj odabranog namještaja. Konobe su čuvari starog, minulog vremena, stoga starinski osjećaj mora prevladati. Izvorne konobe prepune su antikviteta koji vraćaju u davna vremena. Ribarske mreže i dotrajali alati, stare drvene bačve, demižoni za vino, čipkani stolnjaci, stare staklene čaše i krigle te neizostavne stolice i stolovi od jednog komada masivnog drveta.

Spajanjem kamenih i drvenih materijala kao što su grede, drveni pultovi i stolovi te drvena ulazna vrata stvara se jaka osobnost one ugodne starine u kojoj je gušt boraviti i sklanjati se od popodnevnih vrućina.

Ugođaj za pamćenje

Skoro je nemoguće zamisliti naše priobalne gradove bez starih, osebujnih konoba. Zaklonjene u sjeni kamena, pod drvenim stropom i drevnim gredama, željno čekaju neka nova lica da urone u njenu životnu snagu. Nebitno radi li se o trenutnom skrovištu od vrućine ili pravoj noćnoj fešti, konobe pružaju poseban ugođaj koji se može samo uživo iskusiti.

Dekorativni kamen, u službi oživljavanja starine u današnjim vremenima, može približiti taj mediteranski osjećaj i u Vašem prostoru. Kamen je iznimno životopisan materijal, te zasigurno može puno toga reći svojom jakom teksturom i oblikom.

U suradnji s drvom i pomno dobranim komadima namještaja, Rustik dekorativni kamen krasi mnoge otmjene konobe i adaptirane podrumske prostorije, nastavljajući nekad davno započetu priču…ili započinjući neku novu.

Ako ste kojim slučajem svoje osvježenje potražili na Jadranskoj obali, u svojoj šetnji gradom potražite uspavanu konobu, i istražite njenu snažnu osobnost uklesanu u kamenu priču.