Mali vodič kroz dekorativni kamen

Pravo vrijeme za preuređenje Rustik kamen

Sjedeći u dnevnoj sobi pogled vam padne na vaš pohabani, stari zid koji vapi za novim životom. Ili vam možda padne na pamet da konačno preuredite monotonu kuhinju koja se nalazi miljama daleko od svojih nekadašnjih, sretnih dana. A okućnica tek? Bolje niti gledati.

Preuređenje doma izazovan je i isplativ pothvat, zahtjeva podosta planiranja i organiziranja, odabira pravih materijala i elemenata. Također, bitna stavka je budžet te vremenski rokovi za dovršenje projekta.

Ako se niste još susreli s preuređenjem prostora, možda vam se čini kao da je ogromno brzo ispred za uspeti se. Ali, nije sve tako crno. U biti, poprilično je jednostavno ako znate gdje gledati.

Kamen je uvijek u modi

Dekorativni kamen može odlučiti puno toga. Odabir pravog kamena za pravi stil rezultirat će potpunom transformacijom prostora. Bilo kojega. Također, ako brzate bez prethodnog istraživanja, može vam se sva investicija odbiti o glavu. Bitno je da dobro proučite kamen, ali i Vaše želje.

Odabir pravog kamena ne mora biti mukotrpan proces. Bitno je da sjednete na miru i na običnom papiru napišete sve prednosti i nedostatke, kako umjetnog tako i prirodnog dekorativnog kamena. Jasno je da umjetni kamen nije isto što i prirodni. Iako na prvi pogled izgledaju identično, razlike postoje.

Umjetno a tako prirodno

Umjetni kamen služi za dekoraciju površina, bilo onih vertikalnih (zidovi, fasade, stupovi) ili horizontalnih (pod, staze, stepenice). Umjetni kamen, kako mu samo ime kaže, rezultat je kontrolirane proizvodnje pod određenim uvjetima te korištenjem materijala, kao što je beton i potrebni ostali agregati.

Kako bi se dobio određeni oblik kamena, koriste se precizno dizajnirani kalupi. Također, umjetni kamen mora se i pobojati kako bi što bolje imitirao svog prirodnog rođaka.

Ali, zašto da odaberem umjetni kamen kada ima toliko prirodnog uokolo?

Razloga je nekoliko, i poprilično su opravdani.

Sedam razloga za umjetni kamen

1. Dugoročno isplativ

Umjetni kamen danas se koristi za sve tipove prostora i površina, a budući da dolazi iz kontrolirane proizvodnje, pazi se da kamen bude iznimno otporan i jak na sve izazove. To se posebice odnosi na atmosferske prilike (visoke temperature, hladnoća, smrzavanje), izdržljivost na tlačnu silu, mogućnost prometa po kamenu te postojanost boja.

Kvalitetni i pouzdani proizvođači dodjeljuju dugogodišnje garancije na svoj umjetni kamen, što garantira dugoročnu isplativost. Svakako proučite garanciju prije svake kupnje umjetnog kamena.

2. Efikasnost

Umjetni kamen stvara se iz kalupa, prema unaprijed određenom planu i shemi. Zato je moguće stvorili takav niz dekorativnog kamena koji savršeno pašu, poput puzzli, prilikom postavljanja. To garantira brzu i efikasnu montažu, te potpuno zaobilazi problem potrage i selekcije “baš onog pravog” kamena.

Umjetnim kamenom moguće je puno brže obložiti određenu površinu, nego što je to slučaj s prirodnim. Kako prirodni kamen često dolazi pakiran u raznolikim dimenzijama i oblicima, potrebno je prvo napraviti shemu slaganja određenih oblika kamena, selektirati kamen, pa ga potom modificirati  tako da pristaje prilikom oblaganja, te ga naposljetku montirati uz dodatni trud i alat.

3. Raznolikost

Dekorativni umjetni kamen pruža puno više odabira nego prirodni, čisto zato što je planski proizveden, pa proizvođači koriste cijeli niz intrigantnih oblika, modela, boja i tekstura kako bi ponudili što raznovrsnije proizvode. Tako se lako mogu naći modeli masivnijih kamena, fasadne opeke, podne obloge, kompaktni kameni paneli i još puno toga.

Naravno, umjetni kamen moguće je i prilagoditi potrebama kupca, pa ne čudi kako se ponekad na tržištu mogu naći potpuno specifični proizvodi kakve u prirodi jednostavno nije moguće naći. To se posebice odnosi na izbor boja i tekstura.

Sva raskoš i raznolikost umjetnog kamena

Također, umjetni kamen dolazi u toliko oblika i modela, da savršeno pristaju u sve postojeće stilove i trendove dizajna. Hoćete povijesno tradicionalno? Ili nešto gradsko i suvremeno? Umjetni kamen otvoren je za sve opcije. Na vama je odabir.

4. Lagan je

Umjetni kamen neusporedivo je lakši i tanji nego prirodni. To ostavlja prostora za brojne mogućnosti, posebice one po pitanju brzine i jednostavnosti oblaganja. Čak i bez stručnog predznanja, umjetni kamen možete i sami postaviti jer se zbog svoje “lakoće” lijepi na tretiranu površinu, i rezultati su brzo vidljivi.

Prirodni kamen je robustan i masivan, te je samim time i aplikacija kompliciranija. Uz to, prirodni kamen teško da ćete sami montirati bez predznanja i pomoći, te dobrog odabira alata za rezanje i čišćenje. Naravno, tu je i pitanje pakiranja i transporta, gdje prirodni kamen puno više košta nego umjetni.

5. Jeftiniji je

Kao što je gore navedeno, umjetni kamen je jeftiniji. Prema nekim usporedbama, cijene na tržištu uvijek idu na korist umjetnog kamena, koji je čak i za pola cijene financijski isplativiji nego prirodni. Prirodni kamen je jednostavno – prirodni. To znači masivnost koja zadaje kako logističke tako i montažne izazove. Pogotovo ako se još prirodni kamen mora prilagoditi ili isklesati za određenu aplikaciju.

Iako svi znamo da nije sve u novcima, ne možemo ignorirati stanje budžeta.

6. Ekološki prihvatljiv

Pitanje ekologije danas zauzima bitno mjesto u svim diskursima, bilo političkim ili ekonomskim. Mnoga istraživanja pokazuju kako kupci današnjice više teže kupovati ekološke proizvode, a mnoge politike to i dodatno podržavaju.

Umjetni kamen je ekološki prihvatljiv proizvod jer se njegovom proizvodnjom ne troše prirodne zalihe kamena, niti se kopaju kamenolomi koji zagađuju i uništavaju okoliš krčenjem šuma i raskopavanjem zemlje. Ne samo da ćete pedantno i sofisticirano ukrasiti dom, već ćete se i ekološki ponijeti.

7. Postojanost boja

Iako su na ovom području razlike suptilne, boja je ipak dugoročno pouzdanija kod umjetnog kamena. Prilikom proizvodnje, kvalitetni proizvođači brinu o tome da se svaki pojedini komad kamena ručno boja, i to postojanim bojama na bazi mineral-oksida. Rezultat je očigledna dugoročnost. Tijekom vremena umjetni kamen postepeno dobiva i prirodno patinu kako se njegova boja polako poprima prirodne nijanse.

Moderna i postojana boja za godine koje dolaze

Kamen po kamen – palača

Svaki projekt uređenja je specifičan i različit od ostalih. Pogotovo ako gledamo stilove uređenja, tip prostora, vlastiti ukus, arhitekturu okruženja i slično. Određeni dekorativni kamen može vas osvojiti svojom teksturom ili bojom, ali ne mora nužno pristajati u vaš dom.

Tu se opet vraćamo na pitanje stila uređenja. Moderno ili tradicionalno? Opuštajuće ili dinamično? Obiteljsko ili radno? Kakav prostor planiramo urediti? Koje su njegove prednosti, a koje mane? Koji je arhitektonski stil područja gdje planiramo urediti prostor? Koji su materijali “prirodni” za naše okruženje?

Puno pitanja treba uzeti u razmatranje, uz promatranje raspoloživog dekorativnog materijala? Pokušajte proniknuti može li prirodni kamen dovesti do željenog cilja? Ili je ipak umjetni kamen najbolji izbor za vas?

Uzevši opisane karakteristike prethodnog poglavlja znamo da je umjetni kamen puno jeftiniji, lakši i efikasniji za aplikaciju, dugoročno isplativ s postojanim bojama, ekološki prihvatljiv te donosi široku lepezu izbora.

Ako se pitate gdje sve možemo aplicirati umjetni kamen, odgovor je – svuda. Umjetni kamen namijenjen je za sve vrste stabilnih površina, za vanjsku i unutarnju upotrebu, javnu ili privatnu.

Efektivna aplikacija umjetnog kamena na vanjskom prostoru

Svakako treba reći kako se umjetni kamen relativno brzo i lako oblaže, a za sav posao vam je potrebno adekvatno ljepilo i špahtla. Ako unajmite profesionalne montažere, posao će biti još brži. Uz to, umjetni dekorativni kamen veoma je jednostavan za održavanje. Za većinu apliciranih površina umjetnim kamenom potrebna je samo pokoja mekana četka i obična voda.

Za kraj ostavljamo pitanje cijene, koja je uvjerljivo na strani umjetnog kamena. Treba naglasiti da povoljnija cijena umjetnog kamena u odnosu na prirodni ne znači manju kvalitetu. Razlika u cijeni je razlika u proizvodnji kamena. Za proizvodnju i oblikovanje prirodnog kamena potrebno je puno više ljudske snage, alata, strojeva te ostale tehnologije za pakiranje i prijevoz. Umjetni kamen proizvodi se serijski, strojno, brže i kontrolirano.

Kada se stavi sve na papir

Današnje tržište dekorativnog kamena nudi pregršt proizvoda, onih prirodnih i onih umjetno proizvedenih. Svaki ima svoje prednosti i mane, te treba dobro prevagnuti između vlastitih želja i mogućnosti.

Mnogi arhitekti i dizajneri danas se više odlučuju za umjetni dekorativni kamen, uzevši u obzir sve navedene prednosti. Ponajviše zato što su razlike u izgledu i osjećaju između prirodnog i umjetnog kamena neznatne, dok je umjetni kamen znatno jeftiniji, fleksibilniji, efikasniji i brži za postavljanje. To su svakako bitni razlozi ako uzimamo u obzir pitanje rokova i budžeta.

Bez obzira na koji se kamen odlučite, svakako se raspitajte prije kupnje i dobro proučite deklaracije i garanciju kamena. Obratite pažnju i na tradiciju određenog brenda i reputaciju tvrtke.

Kvalitetan kamen uvijek dolazi s kvalitetnim pokrićem.