Na što pripaziti prilikom kupnje dekorativnog kamena

Kako naći onaj pravi kamen za moj dom?

Kamen je uistinu poseban materijal. Obogaćen s pregršt sitnih detalja, te reljefno i koloristički uzbudljiv, kamen nije samo značajan strukturni element, već ponajviše i dekorativni moment koji obično podiže estetsku vrijednost nekretnine.

Ako ste ikad maštali o tome kako bi bilo lijepo boraviti u rustikalnoj dnevnoj sobi, okruženi istaknutim kamenom; ili pak ako ste oduvijek htjeli elegantno sređen kamin, sada to konačno možete i ostvariti, bez prevelikih izdataka i dodatnih troškova. Naime, tržište dekorativnog kamena je u porastu, dok cijene pojedinih modela padaju, približavajući trend dizajniranja i dekoriranja prostora svima.

No, u lijepim pričama uvijek postoji onaj „ali”, pa tako i tu. Kada već pričamo priču o dekorativnom kamenu, moramo skrenuti pažnju na pojedine specifikacije pri odabiru onog najboljeg kamena za Vas.

Kao dugogodišnji proizvođači dekorativnog kamena, osjećamo veliku odgovornost prema našim kupcima, stoga uvijek savjetujemo da se prije svake kupnje obrati pažnja na neke „sitnice” koje mogu rezultirati neočekivanim iznenađenjima. Ovo su neke od njih.

Dekorativni kamen je proizvedeni artikl

Osim ako ne živite na ruralnom području s povijesno starim zgradama, gdje je pravi, prirodni kamen standard življenja, kamen koji ćete vjerojatno kupiti za Vaš dom bit će tvornički proizvedeni kamen. To znači da odmah u početku planiranja morate znati na čemu stojite.

Iako nije prirodni materijal, umjetni dekorativni kamen ima gotovo istu dubinu osjećaja i bogatstvo teksture kao svoj prirodni rođak. Proizvedeni dekorativni kamen svoju ulogu često ispunjava kao okvir za kamin, podna obloga od kamena, kameni fasadni zid, unutarnji ukrasni zid, kao istaknuti detalj u prostoru ili kao bilo koji kameni moment koji naglašava čvrstoću, bogatu teksturu i bezvremensku ljepotu.

dekorativni kamen stupovi

Pravi kamen je materijal koji se vadi iz zemlje i dolazi u različitim veličinama i bojama. Pravi kamen je prekrasan, visoko cijenjen ali i robustan, težak za ugradnju i transport te ga je teško popraviti.

S druge pak strane, proizvedeni dekorativni kamen uzima ono najbolje od prirodnog kamena, a da pritom nema nekih značajnih nedostataka prirodnog kamena. Prilikom proizvodnje dekorativnog kamena, iznimno se pazi na sastavne materijale koji se koriste, na kalupe u koje se kamen lijeva, te naposljetku na završni rezultat prije nego se kamen isporuči svom novom vlasniku.

Mnogi proizvođači koriste razne metode proizvodnje, ali u načelu, poanta je uvijek ista. Dekorativni kamen se proizvodi iz određenog tipa cementa, prirodnih agregata, vode, te određenih boja. Ovisno o kvaliteti svih navedenih komponenti, rezultat je više ili manje kvalitetan.

Prilikom kupnje dekorativnog kamena svakako obratite pozornost na deklaracije proizvoda ili pitajte direktno proizvođača. Korišteni cement trebao bi biti lagan kako bi kamen bio prozračan i lagan za postavljanje. Ako je moguće, prije kupnje kamen osobno isprobajte u izložbenim salonima ili proizvodnim pogonima kako bi se uvjerili da Vam težina i reljef kamena odgovaraju. Obratite pozornost na sitne detalje – boja, pukotine, reljef kamena, pakiranje te način postavljanja. Sve su to nijanse koje izuzimaju prvoklasni proizvod od ostalih.

Dekorativni kamen se lijepi na pozadinu

Velika većina proizvedenog dekorativnog kamena dolazi u obliku panela, što znači da mu je stražnja strana u potpunosti ravna i plosnata, dok mu je lice u prepoznatljivom obliku, određenom njegovom teksturom, detaljima, oblicima, bojom itd.

Razlog tome je taj što se dekorativni kamen lijepi na pozadinu. Kako bi se taj proces što efikasnije izveo, te da bi kamen bio dugotrajno učvršćen na podlogu, stražnja strana kamena je ona na koju se nanosi lijepilo. To je ona strana kojom se kamen fiksira za podlogu.

Kako bi se stražnja strana uspješno aplicirala i time pridržavala kamen za površinu, bitno je da je glatka i ravna. Zato se koriste samo kvalitetni silikonski kalupi koji, ne samo što određuju oblik i izgled samog kamena, već i određuju glatkoću i kvalitetu stražnje strane kamena.

Zato uistinu kvalitetan dekorativni kamen ima ravnu i čvrstu stražnju stranu.

Montirati je lako, ako se zna kako

Montaža dekorativnog kamena zanimljiv je pothvat. Iako spada u domenu kućnih majstora (DIY), za pravilno apliciranje ipak je potrebna stručna ruka. Onima kojima se čini kako je za apliciranje kamena dovoljno samo ljepilo i mirna ruka, napominjemo kako se tu ipak radi o pravom zidarskom pothvatu. Baš poput keramičarskih i električarskih poslova, nanošenje dekorativnog kamena ima svoje zakonitosti.

Ipak, za one koji se odluče na vlastite snage, dobro je spomenuti da je lakše aplicirati dekorativni kamen u interijeru nego u eksterijeru, gdje je ponajviše naglasak na izgled i dojam. Kod eksterijera jako treba paziti na izolaciju od vlage i vanjske uvjete postavljanja kamena.

Iako se dekorativni kamen proizvodi kao iznimno čvrst i izdržljiv proizvod, hidroizolacija je krajnje nužna stavka prilikom apliciranja na vanjske površine. Nikako se ne smije pretpostaviti kako je dekorativni kamen dostatan za izolaciju vašeg stana ili ureda od atmosferskih prilika poput kiše ili snijega.

Zato još jednom sugeriramo da uistinu preispitate Vaše građevinske i zidarske sposobnosti. U načelu, aplikacija dekorativnog kamena jest jednostavna, ali prepuna je zamki i trikova koji se često predvide.

Ako niste sigurni u vaše vještine, prepustite sve našim profesionalcima.

Deblji kamen, manji prostor

Debljina dekorativnog kamena je važan čimbenik koji treba proučiti prije nego što krenemo u preuređenje i nabavku kamena. Znajući da dekorativni kamen apliciramo na postojeću podlogu, cjelokupna površina (unutarnjeg) prostora će se smanjiti za koji postotak. Iako ovo pravilo nije bitno za vanjske zidove, kod unutrašnjih prostora zna se dogoditi da „izgubimo“ mali dio prostora jer nismo uvidjeli ovu činjenicu.

Dekorativni kamen se stavlja na već postojeću podlogu, stvarajući novi sloj vašeg prostora koji do prije nije postojao. Uzmite u obzir koliko prostora želite prepustiti kamenu. Ako nam je to bitna stavka, bolje uzeti tanji dekorativni kamen kojim se ne gubi puno.

umjetni kamen apliciran u konobama

Bukvalno rečeno – što je zidna obloga deblja, manje prostora imamo na raspolaganju u sobi.

Imajući to na umu, ako trebamo tanji dekorativni kamen, potražimo ga uz sva pripadajuća svojstva – čvrstoću, izdržljivost i izgled.

Kvalitetan dekorativni kamen tankog profila snažan je poput debljih modela, osiguravajući sva svojstva i sve svoje navedene odlike. Ispitajte debljinu dekorativnog kamena i proučite njegov sastav. Kvalitetan kamen je kvalitetan kamen, nevezano za debljinu profila.

Fugirati ili ne – to je pitanje

Neki modeli dekorativnog kamen se fugiraju, neki ne. To zna biti ključna točka oko odabira kamena jer to u načelu znači drugačiji tip osjećaja i izgleda podloge nakon nanošenja.

Modeli koji se ne fugiraju slažu se jedan na drugi, poput nekoć sveprisutnog suhozida. Ovaj tip nanošenja kamena ostvaruje pomalo hladan, suvremen izgled. Suho slaganje također znači da možete stisnuti kamene jedinice bliže jedna drugoj, za razliku od modela koji se fugiraju te time koji ostavljaju odmak u dinamici slaganja.

Fugirani kamen opet ima svoje zakonitosti, te ostavlja tradicionalan i rustikalan osjećaj prostora. Ovisno o debljini fuga, ovi modeli kamena kombiniraju se mozaično, stvarajući niz blokova u razigranoj dinamici oblika i reljefa.

Oba načina apliciranja dekorativnog kamena povlače svoje tehnike postavljanja i montiranja, te rezultati uvelike ovise o stručnosti i smirenosti ruke koja ih nanosi.

Ovisno o željenom stilu, svakako je bitno da se raspitamo koji se točno modeli fugiraju a koji ne.

Dobra riječ daleko se čuje

Za kraj možda i najbitnija stavka – ona koja govori o povjerenju.

U moru raznih proizvođača dekorativnog kamena, neki proizvode (i prodaju) manje kvalitetne i manjkave proizvode u želji za brzom zaradom. Time se stvara jedna loša slika svih proizvođača, i na kraju, svi patimo loše predrasude radi neodgovornih pojedinaca.

Kako bi izbjegli neželjene komplikacije, dovoljno je da ispitamo situaciju na tržištu. Pogledajmo koje su tvrtke nama zanimljive i procijenimo njihove reference. Što kažu kritike? Što kažu kupci? Kakvi su u međuljudskim odnosima, te tretiraju li kupce dobro?

Prvoklasne tvrtke stoje čvrsto iza svojih proizvoda, pružajući dugotrajne garancije, kako na kamen tako i na montažu istog.

Kada ulažemo u naš dom ili ured, bitno nam je da se možemo dugoročno osloniti na našu investiciju. Jer, ionako nema smisla svako malo adaptirati i redizajnirati prostor. To košta, koliko novčano toliko i vremenski.

Odaberite onog proizvođača s jakim referencijama, s jakim i pouzdanim proizvodom. Jer tako ne kupujete samo kvalitetno za sebe, već i suptilno potičete ostale da proizvode bolje.

Kada već kupujete za svoju budućnost, kupujte od najboljih!