Ljetni Rustik Kamen projekt: Kuća za odmor u Brgujcu

Kako smo otok Vis obgrlili našim kamenom

Teško je riječima opisati svu ljepotu otoka Visa, pogotovo onome tko nikada nogom nije kročio na njega. Istinska esencija mediteranske Dalmacije, onaj iskreni i nepokvareni okus Jadranskog životnog začina koji budi svaki unutarnji osjećaj. Jadransko more, vječne stijene, slani zrak i osjećaj slobode, stopljeni na jednom, malom komadićku zemlje 40-tak kilometara udaljenom od kopna.

Baš tamo, u toj netaknutoj oazi, imali smo posebnu privilegiju predstaviti i integrirati naš dekorativni kamen.

U malom mjestu Brgujac, nalazi se kuća za odmor koja je, kao sudbinom, čekala naš dolazak kako bi joj poklonili šarm koji joj dostoji. Naši austrijski investitori dali su nam sladak ali i izazovan zadatak završnog dodira, na prekrasnom mjestu tik do morske obale.

Kako bi podijelili djelić ljetnog osjećaja s Vama, donosimo još jedan naš mediteranski projekt, stapajući Rustik kamen s prekrasnim prirodnim ambijentom.

Harmonija kamena i prirode

Kuća za odmor Brgujac ima sve ono što mora sadržavati jedna mediteranska, ljetna kuća – prostrane prostorije, puno svijetla, veliki otvoreni atrij te sinergiju mirisnog bilja, čistog neba i karakternog kamena.

Kamen, kao prevladavajući element skoro svake dalmatinske gradnje, zahtjeva poseban pristup i tretman. Lako je narušiti već prirodom ostvareni sklad, stoga je nužno zadatku pristupiti sistematično. Harmoniziranje objekta s okolišem najbolji je način kako naglasiti kvalitete oba sustava – jednog prirodnog i drugog izgrađenog.

Kada je u pitanju dekorativni kamen, naša glavna zadaća jest kompletiranje radova tako da građevina izgleda kao da je nastala izravno iz prirode, kao da je vjekovima nazočna ovoj sceni bez uplitanja ljudskog dodira. Rustično i povijesno inspirirano – odlike kojih se držimo u svim aspektima, pa tako i tu.

Zadatak je bio postaviti oko 200m2 dekorativnog kamena na prekrasno izdanje kako bi pojačali estetsku razinu samog objekta, ali i stvorili poseban obiteljski i opušteni ambijent za život i odmor. S obzirom na to da je kuća za odmor izduženog tipa, s otvorenim atrijem koji jednostavno poziva na boravak vani, te s centralnom drvenom pergolom, naglasak zadatka je bio stvoriti jedinstveni estetski identitet koji se proteže iz interijera u eksterijer, bez prekida stanja.

Važno je naći onu točku sklada gdje se te dvije instance presijecaju, bez prevladavanja jedne ili druge. Naš model dekorativnog kamena Terra pokazao se kao tajni začin, uspješno stvarajući magiju koju samo kamen može ostvariti. U suradnji s izvođačemd radova Tenzor građenje iz Ivankova, ponosno prilažemo rezultate.

Istinski mediteranski dekorativni kamen

Rustik dekorativni kamen Terra izuzetan je model koji cvjeta na mediteranskom tipu građevina. Istovremeno robustan i otmjen, Terra kamen vrlo brzo pronalazi svoje mjesto i još brže ispunjava svoju estetsku funkciju. Zbog velike kvadrature površine, Terra dekorativni kamen je poprilično pragmatičan jer njegovi pravilni oblici savršeno se nižu jedan za drugim, popunjavajući kameno-estetsku slagalicu u brzom roku.

Dinamika zida je, uz estetsku vizuru, prioritet svakog našeg projekta. Terra kamen stoga se diči svojim oštrim rubovima naglašavajući pravilnost i grubost kamene prirode.Također, oštri robovi savršeno prianjaju jedan do drugoga, što mozaik zida čini snažnim i naglašenim, baš kao da je svaki kameni model isklesan iz obližnjeg kamenoloma i pažljivo složen na zid kuće.

Svaki model dekorativnog kamena Terra fascinira svojom snažnom vanjskom teksturom. Hrapavi i grublji elementi kamena odmah su uočljivi, dok rafiniranu oštrinu možete iskusiti jednostavnim dodirom bilo kojeg oblika.

Kuća za odmor Brgujac imala je svoje temeljne postavke, elemente koji su građeni u izvornom procesu. Stoga su neke boje, kao što je boja podnih obloga ili stepenica dominirale već u prvom upoznavanju.

Stoga smo naš dekorativni kamen uskladili s danim bojama, odlučivši se baš za priloženu nijansu tonova, s tapajući naš kamen s kućom u neraskidivom nizu. Pravilo smo ponovili i interijeru, gdje smo suptilno naglasili već stvoreno, i našim kamenom pojačali osjećaj intime i mediteranskog prostora.

Rustik dekorativni kamen Terra savršeno se slaže s ostalim elementima građevine, pogotovo drvom. U ovom slučaju eksterijer kuće za odmor u Brgujcu poslužio je kao odlična pozornica za ono što naš kamen Terra može stvoriti. Spoj drvene pergole i grilja s dekorativnim kamenom uobličio je nezaboravni mediteranski štih koji je samo poboljšan okolnim biljem.

Opuštajući karakter kamenog zida

Cjelovit kameni atrij zasigurno je posebna točka cijelog zdanja, pružajući ama baš svakome da ostane bez daha. U suradnji sa svim okolnim elementima, dekorativni kamen Terra čarobno je izvukao iz rukava sve svoje prednosti.

Osjećaj priobalne intime, ali na graciozan način, ostvaren je kroz sinergiju mudrog korištenja dekorativnog kamena i izravne okoline. Grubljim fugiranjem dodatno smo naglasili robusnost kamenih zidova i stupova, stvarajući poznati rustikalni osjećaj starine nekadašnjih kamenih kuća.

Dakako, dekorativni kamen sadrži i snažnu vizualnu kvalitetu koja odmara oči i opušta, pogotovo ako gledamo u skladan i uredan mozaik. To smo ostvarili u onoj prostoriji gdje je odmor najbitniji – spavaćoj sobi. Znajući koliko je odmor bitan za cijenjene ukućane, Terra dekorativni kameni zid fantastično umiruje i stvara onaj dobar osjećaj poznatog i prijateljskog.

Završnim dodirom našeg dekorativnog Rustik kamena, kuća za odmor Brgujac dobila je zapanjenu vizuru stoljetne kuće za odmor, potpuno obavijene u topli kamen koji svojim grubim, ali pristupačnim karakterom sve ostavlja bez daha.

Sva snaga Rustik kamena na Vašem raspolaganju

Ponekad je uistinu teško dekorirati građevinu mediteranskog tipa. Razlozi su brojni, no svakako među prvima jesu izvornost prirodnih materijala od kojih je građena, te neodvojiva ljepota kamene okoline.

Ulazeći u projekte, uvijek prvo analiziramo mogućnosti kako našeg kamena tako i građevine koju dekoriramo. Najlakše bi bilo uzeti prvi najsličniji model dekorativnog kamena i obložiti površinu njime. Ali u ovom poslu detalji i pedantnost su ključ.

Kamen mora odražavati građevinu, podići joj estetiku istovremeno ne narušavajući već uspostavljeni prirodni sklad. Suptilno, a moćno. Zato je od iznimne važnosti imati proizvod koji svojim karakterom može spojiti ta dva svijeta.

Dekorativni kamen Terra u ovom slučaju pokazao je svu svoju raskoš – snagu, karakter, staloženost i odlučnost, bez da je suvišno naglasio modernost zdanja u svom prirodnom okruženju. Tajna svake umjetnosti i svakog majstorstva jest u odabiru prave mjere. Rustik dekorativni kamen sadrži baš to.

Kuća za odmor u Brgujcu najbolji je primjer efektivnog istovremenog korištenja dekorativnog kamena u interijeru i eksterijeru, naglašavajući rustikalnost kamene vizure ali na modernistički način. Dvjestotinjak kvadratnih metara iskoristili smo do samoga kraja, gdje dekorativni zidni mozaik sada preuzima riječ i okreće novu stranicu. Njegova dugotrajnost i iznimna izdržljivost godinama će krasiti ovaj dom za odmor, ovu mirnu oazu mira u nepokorenoj ljepoti otoka Visa.

Sada je vrijeme za nove izazove i nadahnjujuće projekte. Kako je dekorativni kamen bezgranično fleksibilan i uporabljiv u milijun varijanti, samo je nebo granica. Kontaktirajte nas već danas i neka Vaš dom zasja u potpuno novom svjetlu.

Omogućite sebi i Vašim bližnjima povratak u bajku. Tu smo za Vas da okrenete novi list.