Dugotrajna ljepota dekorativnog kamena

Budućnost popločana kamenom Rustik dekorativni kamen Fasadni kamen

Tržište dekorativnog kamena svakodnevno je u porastu, dok dekorativni kamen suvereno postaje jedan od najtraženijih i najpopularnijih građevinskih materijala. Zadnjih nekoliko desetljeća iznjedrilo je mnoge proizvođače ovog dizajnerski iznimno zanimljivog materijala koji je u mnogim točkama ekonomičniji i efikasniji od prirodnog kamena.

Naravno, proizvođači se razlikuju po kvaliteti svojih proizvoda, te je danas potrebno uložiti vrijeme za pronalaskom dobrog, pouzdanog i kvalitetnog proizvođača.

Dekorativni kamen sadrži brojne karakteristike koje ga čine tako popularnim. Jedna od najznačajnijih je njegova iznimna dugotrajnost. Kako bismo vam upoznali s izdržljivim svojstvima dekorativnog kamena, donosimo ovaj kratki pregled njegove dugotrajne ljepote.

Što čini dugovječnost kamena?

Mnogo je opravdanih razloga zašto mnogi arhitekti, dizajneri interijera, građevinari te općenito investitori češće odabiru umjetno proizvedeni dekorativni kamen od njegovog prirodnog rođaka. Umjetni proizvedeni kamen je jeftiniji, jednostavniji za oblaganje, dolazi u pregršt boja, modela i tekstura, te je dugoročno isplativ.

Zadnja stavka znači da umjetni kamen može odolijevati dugi niz godina mnogim atmosferskim, kemijskim i fizičkim izazovima, bez da se na njemu uočavaju znakovi trošenja ili propadanja.

Proizvodnja dekorativnog kamena zadnjih dvadesetak godina prošla je kroz mnoge promjene i tehnička poboljšanja, rezultirajući proizvodom ne samo iznimne kvalitete u pogledu osjećaja prirodnosti i teksture, već i iznimnih fizikalnih svojstava.

Tome se može zahvaliti pomnim odabirom kvalitetnih materijala i agregata u samom procesu proizvodnje kamena, vrsti i kvaliteti nužnih kalupa za oblikovanje finalnog proizvoda ali i mnogih određenih zakonskih normi i visokih ljestvica standarda. To se pogotovo odnosi na fizikalna svojstva kamena ili njegove izdržljivosti.

U nastavku donosimo tri najznačajnija faktora za kvalitetnu dugotrajnost dekorativnog kamena.

1. Sastavni materijali dekorativnog kamena

Prvi i najznačajniji faktor su sastavni materijali. Umjetni dekorativan kamen je napravljeni (proizvedeni) kamen koji, kao i svaki proizvod, mora proći nizom unaprijed postavljenih proizvodnih punktova, shema, planova i etapa.

Za što bolju dugotrajnost kamena nužno je misliti unaprijed. To se odnosi koliko na sam proces proizvodnje toliko i na odabir ključnih materijala. Kvalitetan kamen može se dobiti samo kvalitetnim materijalima. Nikako drugačije.

Danas se dekorativni kamen proizvodi kombinacijom laganog betona, prirodnih agregata (šljunak, sitni kamenčići) te boja na bazi mineral oksida. Budući da se boja dodaje u same osnovne materijale prilikom miješanja, krajnji proizvod dugoročno zadržava svoju boju, te podnosi atmosferske prilike baš poput prirodnog kamena.

Vrhunski i provjereni sastojci temelj su Rustik dekorativnog kamena, dok naši rezultati govore više od riječi. Još od početka držimo visok standard korištenih materijala kako bi našim cijenjenim kupcima pružili samo najbolje.

Korištenjem dugotrajnih boja te ručnim bojanjem svakog pojedinog kamena, svaki Rustik Kamen proizvod pouzdano se nosi sa svim vremenskim izazovima.

2. Zakonske i tehničke norme

U svijetu poslovanja, kupac je na vrhu piramide. Kako bi osigurali što bolje i kvalitetnije proizvode, ali i regulirali tržište, postavljene su brojne tehničke i zakonske norme koje određuju proizvod. Samim time regulira se i proizvodnja, dopušteni materijali, način pakiranja i transporta pa čak i oblik i forma samog kamena. Ovim načinom regulacije filtriraju se kvalitetni i pouzdani proizvođači od onih ne toliko kvalitetnih.

Dakako, regulacije i norme nisu tu samo kako bi se tržište držalo na oku, već kako bi i krajnji proizvod garantirao visoki standard struke.

Jedan dio regulacija odnosi se na definiranje materijala i njihovih minimalnih zahtjeva. Korišteni materijali moraju biti lagani kako bi se olakšala ugradnja, stvorila snažna veza pri apliciranju te smanjilo opterećenje temeljne konstrukcije. Takvi materijali stvaraju kamen snažnih fizičkih karakteristika koji se lagano i čvrsto nanosi na podlogu, stvarajući dugotrajno zadovoljstvo kupaca.

Možda najvažnije norme tiču se fizikalnih svojstva kamena kao što su minimalne tlačne čvrstoće, minimalne trajnosti smrzavanja i odmrzavanja, minimalne čvrstoće lijepljenja, maksimalnog skupljanja pri sušenju i definiranih fizičkih dimenzija.

Svako bitno fizikalno svojstvo dekorativnog kamena laboratorijski se ispituje kako bi se proizvod mogao verificirati kroz navedene norme. Ukoliko uspješan, proizvod dobiva svoj konačni certifikat, što ga i službeno verificira kao dugotrajnog i pouzdanog. Stoga je uvijek pametno istražiti ima li proizvođač umjetnog, dekorativnog kamena sve potrebne certifikate.

3. Planska proizvodnja kamena

Dekorativni kamen jest, kako samo ime kaže, umjetno proizvedeni kamen. To je proizvod. Rezultat tehničkog i kontroliranog proizvodnog procesa, koji se sastoji od svojih sastavnih etapa i koraka. Ozbiljni proizvođači ulažu u sam proces proizvodnje, kao i u materijale, kako bi dobiveni proizvod uistinu osigurao sve bitne karakteristike.

Budući da govorimo o dekorativnom, građevinskom materijalu, nužno je da kamen bude izdržljiv, kako na apliciranoj podlozi tako i u atmosferskim prilikama. Kamen, kao element, nije nužno pasivan element. On je konstantno u doticaju s okolinom – zrakom, tlakom, prašinom, temperaturom, vlagom, pritiskom, struganjem i slično.

Zato je ključno uzeti sve te faktore u razmatranje prije samog početka proizvodnje. Primjerice, u Rustik Kamenu iznimno pazimo na zahtjeve naših klijenata i tržišta, pa time i određujemo debljinu i veličinu pojedinih modela, kako bi jednom stavljeni na površinu, trajno krasili prostor. Također, uzimamo u obzir i suradnju s ostalim elementima kao što su drvo, metal, staklo i slično, pa stoga inkorporiramo svaku varijablu u budući proizvod.

umjetni kamen

Stražnja površina svakog kamena projektirana je s obzirom na ugradnju, a posebni modeli izrađeni su tako da odgovaraju područjima poput uglova ili prozorskih klupica dopuštajući najkvalitetniju  ugradnju i na taj način produžujući svoj vijek.

Unaprijed planiramo da svaki naš kamen osigura svoju maksimalnu dugovječnost. Zato koristimo samo materijale visokog standarda prema svim domaćim i inozemnim normama, te planski i strukturirano proizvodimo svaki pojedini komad dekorativnog kamena.

Kvaliteta uvijek pobjeđuje

Kod specifičnih proizvoda kao što je dekorativni kamen dugovječnost je bitna, jer nije u pitanju samo estetska vizura prostora, već i njegova nadograđena funkcionalnost. Kvalitetnim dekorativnim  kamenom značajno se podiže kvaliteta i osjećaj aplicirane površine, ali se također podiže i kvaliteta (ali i vrijednost) cjelokupne nekretnine. Osiguravanje dugotrajnosti i kvalitetu proizvoda naš je osnovni cilj.

Kao odgovorna tvrtka svakako preporučujemo da se ispita tržište i kompariraju proizvodi. U suštini je najbitnije da klijent dobije uistinu ono što je platio, potičući tržište da se razvija i bude bolje. Ako se prvi put susrećete s dekorativnim kamenom, svakako pripazite na certifikate i reference proizvođača. Bitno je kakvim se materijalom koriste, zadovoljavaju li proizvodi sve nužne minimalne uvijete, te kakav je estetski i funkcionalni dojam samog kamena.

Sinergija svih navedenih elemenata rezultira dobrim proizvodom koji dugo i garantirano traje, na zadovoljstvo svih strana. To je ona istinska ljepota dugotrajnosti kamena.

U nepreglednom i dubokom moru ponude i potražnje, kvaliteta uvijek izranja. Samo treba znati tražiti.