5 najčešćih zabluda o dekorativnom kamenu

Razbijanje mitova počinje sada

Svijet dekorativnog kamena postaje sve veći i sve obuhvatniji. Mnogi neosnovani mitovi o dekorativnom kamenu kod nas se polako ruše i sve je veća potražnja za ovim cijenjenim stilskim dodatkom.

Puno je pozitivnih razloga zašto odabrati dekorativan kamen, pogotovo u današnje vrijeme koje naglašava brzinu, efikasnost ali i ekološku održivost. Pisali smo u nekoliko navrata, te smo svaki put naglasili znatne vrijednosti i karakteristike dekorativnog kamena kao iznimno zahvalnog materijala, ali i kao dugoročne investicije koja se uvijek isplati.

Ipak i dan danas postoje neki konfuzni mitovi, neke nedorečene zablude koje kolaju ispod površine, koje možda proizlaze iz logičnog zaključivanja, ali s velikom dozom neprovjerenosti i nedorečenosti. Kako bismo i ovaj put naglasili da se tu radi o nedokazanim zabludama, donosimo Vam 5 najčešćih zabluda o dekorativnom kamenu s kojima se često susrećemo.

1. Dekorativni kamen nije pravi kamen, stoga nije kvalitetan

Najčešća zabluda o dekorativnog kamenu jest ona o njegovom porijeklu. Da, dekorativni kamen nije prirodni kamen, što znači da nije iskopan (isklesan) iz prirodnog kamenoloma i transportiran na obradu.

Dekorativni kamen je rezultat proizvodnog procesa koji obuhvaća nekoliko etapa. Ali, svi materijali koji se koriste za dobivanje dekorativnog kamena jesu prirodni i pomno birani materijali. Radi se o prirodnom i kvalitetnom cementu, prirodnim agregatima i bojama. Na taj način proizvođač dekorativnog kamena ima potpunu kontrolu nad procesom proizvodnje ali i nad proizvodom.

Mi u Rustik Kamenu pomno pazimo da naš dekorativni kamen prednjači u kvaliteti, što znači da svojom teksturom, oblikom i bojom stvara identičan osjećaj kao i prirodni kamen. Ali uz to, pazimo i da naš kamen bude iznimno efikasan i jednostavan za korištenje, kako bi se proces oblaganja maksimalno smanjio u korist kupca.

Dekorativni kamen rezultat je planiranog procesa, gdje se u samom ishodištu cilja na vrhunski proizvod koji će svojom kvalitetom dokazati svoju vrijednost. O tome svjedoče i razni certifikati, stoga je bitno provjeriti da li određeni dekorativni kamen posjeduje iste.

Dekorativni kamen možda nije prirodni materijal, ali zato svojom kvalitetom znatno prednjači nad svojim prirodnim rođakom.

2. Dekorativni kamen nema trajnu boju

Kao što smo rekli u gornjem odlomku, dekorativni kamen suma je svojih dijelova. Ako su korišteni dijelovi kvalitetni materijali, rezultat je također kvalitetan. Budući da ne možemo govoriti za sve ostale proizvođače, Rustik Kamen od prvog dana zastupa politiku kvalitete nad kvantitetom. Pazeći na odabir materijala, proizvodimo kamen koji se ističe i koji traje.

Boja je bitna komponenta naših proizvoda. Inspirirani prirodom i starim, kamenim građevinama, nastojimo isti osjećaj ukomponirati u naš kamen. Stoga su oblik, tekstura i boja upravo oni aspekti koji Rustik dekorativni kamen čine tako prepoznatljivima.

Boja koju koristimo temelji se na bazi mineral-oksida. To je postojana i trajna boja kojom ručno bojamo svaki naš pojedini kamen. Tim postupkom stvaramo prirodnu gradaciju tonova i nijansi boja, čineći da kamen vjerno imitira prirodni kamen.

Sve naše boje testirane su na svim vremenskim i temperaturnim uvjetima, te su provedeni dugoročna ispitivanja koja ukazuju na dugotrajnost boje našeg kamena.

Zabluda o nekvalitetnim bojama temelji se na nekvalitetnim proizvodima, što je potpuno logično. Pazite gdje i od koga kupujete, te se raspitajte o pojedinim modelima kamena. Ako je moguće iz prve ruke iz proučite i uvjerite se u kvalitetu boje. Ono što je sigurno jest da ćete se kod nas u Rustiku uvjeriti u snagu dekorativnog kamena.

3. Dekorativni kamen nije ekološko prihvatljiv proizvod

Česta zabluda veže se za dekorativni kamen kao rezultata tvorničkog procesa. Mnogi misle kako se radi o umjetnom kamenu da se stoga koriste kemijske supstance i sumnjivi materijali. No istina je potpuno suprotna.

Sav materijal koji se koristi je prirodna materijali, ekološki prihvatljiv, počevši od cementa, pijeska ili vode. Proizvodnim procesom simuliramo prirodni proces stvaranja kamena, samo u puno kraćem vremenskom intervalu.

Druga ekološka strana dekorativnog kamena pokazuje se u njegovoj srži kao proizvoda. Budući da se kamen proizvodi pod kontrolom i ciljano, nema suvišnih ostataka i otpada. Materijali se koriste racionalno i svrhovito.

Prilikom eksploatacije prirodnog kamena dolazi do većeg rizika od onečišćenja prirode nego što je to slučaj kod proizvodnje prirodnog kamena. Razlog leži u procesu dobivanja prirodnog kamena, gdje se otvaraju i koriste kamenolomi, uništavaju se prirodna staništa flore i faune, zagađuje se pitka voda i puno se resursa troši na mehanizaciju i transport.

Dekorativni kamen zato je puno fleksibilniji i efikasniji proizvod. Brzo se i kontrolirano proizvodi te se pazi na svaki korišteni resurs.

4. Dekorativan kamen kompliciran je za instalaciju i održavanje

Zabluda koja nikako ne drži vodu jer je istina potpuno drugačija. Dekorativni kamen potpada u Do-It-Yourself („Učini sam” ili „sam svoj majstor”) sferu jer ga je moguće samostalno obložiti na svaku površinu. Naravno da to iziskuje određeno tehničko predznanje i određene alate, dekorativni kamen može se samostalno obložiti kao dio osobnog projekta.

Dekorativni kamen lijepi se na odrađenu podlogu. Za to se koriste specifična ljepila i alati, no princip nije kompliciran. Ukoliko posjedujete minimalna zidarska znanja, oblaganje površine dekorativnim kamenom neće vam zadavati velike probleme. Ako pak nemate znanja ni afiniteta, tu smo za Vas. Naš Rustik Kamen monterski tim rado će pripremiti podlogu i montirati Vaš omiljeni kamen, gdje god to želite.

Kada pričamo o održavanju dekorativnog kamena, komplikacija je još manja jer se radi o iznimno izdržljivom i otpornom kamenu. Povremeno je potrebno suhom krpicom tretiranje površine kamena.

5. Dekorativni kamen mora da je skup luksuz

Dekorativni kamen danas je iznimno tražen proizvod, bez obzira govorimo li o domaćem ili stranom tržištu. Potražnja je velika, a veliki doprinos tomu jest fleksibilna cijena koja je dostupna za svaki budžet. Također, mnoštvo oblika i modela daje veliku dubinu po pitanju stila i dizajnerskih želja.

Jednostavnom komparacijom cijena može se lako uvidjeti kako je dekorativni kamen jeftiniji od prirodnog. Razloga za to je puno, počevši od stupnja kompliciranosti proizvodnje, troškova transporta i obrade pa sve do procesa montiranja.

U Rustik Kamenu proizvodimo jedinstven i kvalitetan dekorativni kamen koji je istovremeno dostupan svima koji žele iskusiti transformaciju preobrazbe prostora. Kako nam je u načelu približiti svima dašak elegancije, svojim realnim cijenama godinama držimo pristupačnost svakom našem kupcu.

rustik kamen monte 21340

Dekorativan kamen jest luksuzni proizvod koji trenutačno mijenja osjećaj i vizuru svake površine. Primjenjiv je kako u privatnom, tako i javnom sektoru te je podložan svakom tipu prostora. Ali, to je istovremeno i luksuz pristupačan svima. Uz to, kupnja dekorativnog kamena je ujedno i sigurna investicija u budućnost, jer govorimo o kamenu koji je izdržljiv, otporan, dugotrajan, uvijek u trendu koji kontinuirano nadahnjuje.

Rušenje mitova s Rustik Kamenom

Pet navedenih zabluda samo su neke koje se mogu naći u našem miljeu. Srećom, budući da se sve one temelje na krivim pretpostavkama i neprovjerenim koncepcijama, lako ih je raspršiti jednostavnom provjerom.

Bez obzira o uvjerenju i prethodnom iskustvu kupaca, uvijek sugeriramo da provjerite proizvod koji kupujete. S obzirom da Rustik Kamen svoje poslovanje temelji na transparentnosti i iskrenom odnosu spram kupaca, uvijek nas možete posjetiti na adresi Oreškovićeva 1a u Zagrebu i na licu mjesta se uvjeriti u kvalitetu našeg dekorativnog kamena ili podnih obloga. Naše ljubazno i profesionalno osoblje rado će Vas provesti kroz sve naše modele i odgovoriti na sva Vaša pitanja.

Ostavimo zablude sa strane i zajedno krenimo u stvarnu dekoraciju već danas. Kvalitetu smo osigurali, sada je vrijeme da osiguramo i Vaše povjerenje!