Rustik fasadne opeke – Neodoljivi spoj tradicije i modernosti

Životno putovanje jedne opeke Rustik opeka

Ukoliko Vam je poznata basna o vuku i tri prašćića, možda se sjećate da priča završava – opekama! Kako bi se spasili od opasnog i gladnog vuka, dva mlađa praščića izgradili su svoje kuće od nekvalitetnih materijala – slame i suhih grančica, što je naposlijetku dovelo do potpunog kolapsa njihovih utočišta. Zato je treći brat odlučio temeljito sagraditi svoju kuću, i to upravo od opeke! To je očito bio pun pogodak.

Opeka, kao građevinski materijal, ima značajno dugu tradiciju u povijesti ljudske civilizacije. Prema nekim povjesnim navodima, još su stari Sumerani i Asirci koristili opeke kao neophodan faktor gradnje svojih kuća, zigurata i hramova.

opeka antica

Kako su se pokazale kao iznimno praktičan, čvrst, stabilan i otporan materijal, opeke su ubrzo  našle svoju primjenu i kod ostalih starih civilizacija starog kontinenta. Od Egipta pa sve do Rima, opeka je posjedovala posebnu vrijednost, dok se građenje opekom smatralo temeljem antičkog građevinarstva.

Budući da sve ceste vode do Rima (ali i obratno), ovaj jednostavan i  praktičan materijal brzo se našao u svim krajevima Europe, pa tako i kod nas.

Antika i Rustika – dva naličja oživljene tradicije

Danas je opeka gotovo neizostavni materijal u građevinskom sektoru, bez obzira na sve suvremene trendove i tehnologiju građenja. Veliki dio zasluga tomu ide njenoj praktičnosti i ekonomičnosti, ali i odličnim fizikalnim svojstvima.

Iako do nedavno kao temeljni i osnovni građevinski element, opeka danas sve više poprima i svoju dekorativnu vrijednost, pogotovo kada je u pitanju opremanje i uređivanje interijera. Oživljavanje industrijskog stila posebno naglašava korištenje fasadnih opeka, baš kao i shabby chic, engleski stil te ostali rustikalni i vintage stilovi uređenja.

Bez obzira na stil, fasadna opeka lako je prilagodljiva svim dizajnerskim zahtjevima. Također, njen prirodan i surov izgled neutaživo privlače pažnju, te stoga ne čudi što je opeka i danas jedan od najtraženijih i najomiljenih materijala u profesiji.

rk opeka rustica

Kako bi našim klijentima omogućili svestranost i kvalitetu prilikom uređenja prostora, donosimo tradicionalnu opeku u dva nova, dekorativna stila – opeka rustika i opeka antika.

Fasadne opeke s posebnom osobnošću

Rustik fasadna opeka antika i opeka rustika dvije su suvemene inačice ovog tradicionalnog građevinskog elementa. Kako im samo ime kaže, opeka rustika i antika rađene su prema primjeru antičkih ciglica koje nalazimo diljem europske povijesti.

Za ostvarivanje neodoljivog starinskog šarma, usredotočili smo se na izvorna svojstva prirodne opeke bez gubitka ikakve kvalitete u procesu proizvodnje. Koristeći specifične otiske naših kalupa, svaka pojedinačno proizvedena fasadna opeka posebna je po svom izgledu i osjećaju. Za efikasnu kombinaciju zidane površine, opeke se postavljaju prema svojoj gradaciji boja i tekstura. Upravo tu dolazi do izražaja osobnost svake pojedinačne opeke.

Obje naše fasadne inačice – opeka rustika i opeka antika, proizvedene su od prirodnih materijala izrazite otpornosti. Uz to, pazili smo na izvorni osjećaj, pa smo tako došli do idealne debljine opeke od svega 2-3  centimetara. Fasadna opeka te debljine idealna je za svaki interijerni ili eksterijerni zid, a svojom postojanom i balansiranom bojom imitirati će osjećaj starih i dotrajalih ciglastih zidova.

Pazeći na dosljednost stilova građnje i uređenja, naše fasadne opeke dolaze u posebno biranim bojama i nijansama kako bi osjećaj profinjene starine bio upotpunjen za svaki zid. Kombinacijom pažljivo biranog namještaja i Rustik fasadne opeke, revitalizirajte Vaš dnevni boravak, blagovaonicu ili spavaću sobu, i prepustite se čarobnoj atmosferi klasično neodoljive starine.

Klasika uvijek ostaje klasika

Iako na očigled jednostavne i priproste, fasadne opeke oduvijek privlače pažnju na sebe, bilo da se radi o pasivnim ili aktivnim prostorijama Vašeg objekta. Vinski podrumi, potkrovlja, sekundarni hodnici ili parapetni zidovi nanovo će oživjeti uporabom efekta zidanog zida pravom fasadnom opekom. Pazeći na pravilno postavljanje i pravila struke, u tren oka možete iskustiti svu toplinu ovog bezvremenskog materijala.ž

Bez previše razmišljanja i dilema, dopustite da klasika obavi svoj posao. Bez obzira na sve stilove uređenja ili modne trendove, klasika uvijek ostaje klasika, ma što god mi govorili.